Estonia ballett jätkab ühe oma juhtpaarita

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olga Malinovskaja ja Artjom Maksakov.
Olga Malinovskaja ja Artjom Maksakov. Foto: Harri Rospu

Kahjuks on nii, et maist alates ei kuulu Eesti Rahvusballeti koosseisu enam üks trupi esitantsijatest Artjom Maksakov, kes on siirdumas välismaale. Koos temaga lahkub Estoniast ka Olga Malinovskaja.


Just see solistide paar võitis eelmisel aastal osatäitmiste eest lavastustes «Teine sümfoonia», «Kolm musketäri» ja «Luikede järv» Eesti teatri aastaauhinna, 2009. aastal saavutati nimekal New Yorgi balletikonkursil kolmas koht ja Londonis ilmuv tantsuajakiri Dance Europe tõi nende nimed ära hooaja silmapaistvamate tantsijate seas.

«Mind vallandati,» ütles 26-aastane Maksakov, kes pidi esialgse kokkuleppe järgi tantsima Estonias kuni hooaja lõpuni. Tema sõnul oli põhjus otsitud, vallandamise tegelikuks põhjuseks pidas ta soovi end välistrupis proovile panna.

«Olen Estonias tantsinud alates 2003. aastast – see on pikk aeg. Tunnen, et arenguks on vaja midagi muuta. Aga päris viimasel kohal pole ka tuleviku kindlustamine,» viitas välismaalt väga hea pakkumise saanud Maksakov ühtlasi märksa suuremale sissetulekule, mis teda senisega võrreldes ees ootab.

Trupi nime keeldus tantsija esialgu avalikustamast, sest kõik üksikasjad polevat veel kokku lepitud.

Korra on Tallinna Balletikooli kasvandik juba välismaal leiba teeninud: 2007. aasta sügisel liitus ta Hollandi Rahvusballetiga, kuid naasis sealt enne hooaja lõppu. «Olin veel liiga noor, põlesin läbi,» selgitas ta tagantjärele oma enneaegset tagasitulekut.

Maksakov võtab Estoniast kaasa esindusliku rollide nimekirja, teiste seas kuuluvad sinna «Luikede järve», «Uinuva kaunitari», «Pähklipureja» ja «Hamleti» prints, «Kolme musketäri» D’Artagnan, «Sülfiidi» James ja «Don Quijote» Basilio, viimase õnnestumisena «Manoni» Des Grieux, mille esimesi etendusi ta koos nimiosalise Eve Mutsoga aprillis tantsis.

«See oli väga ilus aeg. Sain tantsida mitmekülgset repertuaari ja unistuste rolle,» võtab ta oma Estonia karjääri kokku.

Estonia peadirektori Aivar Mäe sõnul pole Maksakovi vallandamise põhjus kuidagi seotud viimase välismaale siirdumisega, milles oli juba ammu kokku lepitud. «Põhjuseks on usalduse kaotamine. Kui tantsija ähvardab lavale mitte minna ja keeldub tantsimast, siis on see ebaprofessionaalne suhtumine, mis seab ohtu kogu trupi moraali.»

Maksakovi lahkumisega jääb rahvusballeti meessolistide niigi lühike pink veel lühemaks. «Kahju kui andekad tantsijad lahkuvad, aga asendamatuid ei ole. Tuleb tööd edasi teha ja võidelda, et balletitantsija elukutse oleks ühiskonnas rohkem väärtustatud,» ütles rahvusballeti juht Toomas Edur.

Tema sõnul peavad kastanid tulest välja tooma Sergei Upkin, Maksim Tšukarjov, Aleksandr Prigorovski ja Anatoli Arhangelski. Hea uudisena mainib ta, et sügisest peaks Estoniasse naasma Andrus Laur, kes teenis viimati leiba Portugali Rahvusballetis.

Estonia laval saab Maksakovit viimast korda enne välismaale siirdumist näha 1. ja 4. juunil, kui ta tantsib Tallinna balletikooli galakontserdil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles