Tartus tähistatakse esmaspäeval raamatu ja roosi päeva

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatu ja roosi päev Apollo kaupluses.
Raamatu ja roosi päev Apollo kaupluses. Foto: Madis Sinivee

Esmaspäeval, 23. aprillil kutsub kirjandusfestival Prima Vista koostöös Tartu Kaubamaja ning Tartu Kaubamaja Apolloga maikuise kirjanduspeo eelsündmusena osa saama ülemaailmsest raamatu ja roosi päevast.

Alates 2015. aastast kuulub Tartu kirjanduslinnana UNESCO loovlinnade võrgustikku ning 1995. aastal kuulutas UNESCO Kataloonia raamatu ja roosi päeva rahvusvaheliseks raamatu ja autoriõiguste päevaks, väärtustamaks raamatu tähtsust ühiskonna ning kultuuri arengus.

Raamatu ja roosi päeva raamatulaat toimub sel aastal kaubamaja I korruse aatriumis kell 10–19. Avatud on kirjandusfestivali infopunkt. Raamatud ja roosid kirjastustelt Ilmamaa, Petrone Print, Koolibri ja Studium.

Kell 11.30–15 jagatakse Tartu kaubamajas roose ning kes roosi Apollo poe müüjale kingib, saab vastukingiks ühe sel päeval tasuta pakutavatest raamatutest. Valikusse kuulub midagi nii täiskasvanutele kui ka lastele ning lisaks eestikeelsetele raamatutele jagatakse roosi vastu võõrkeelseid teoseid. Tartu Kaubamaja Apollo kassas annavad kl 11.30–15 raamatusoovitusi kirjanikud Heiki Vilep, Contra ja Veiko Belials.

Kell 14  jätkub raamatu ja roosi päev kaubamaja Apollo esises aatriumis Prima Vista ja Tartu kultuurkapitali kirjanduspreemia «Esimene samm» laureaadi väljakuulutamise ja esinemisega. Preemia antakse välja igal aastal raamatu ja roosi päeval ning seda juba alates 2007. aastast.

Raamatu ja roosi päeva traditsiooni järgitakse Eestis alates 1998. aastast. 23. aprilli tähistamine raamatu ja roosi päevana sai alguse 1930. aastatel Barcelonas, kus ühele raamatukaupmehele tuli idee suurendada kirjanduse mõju rahva hulgas, süvendada inimeste lugemisharjumust ning ühtlasi tõsta raamatumüüki – nimelt võiks sel päeval iga mees kinkida naisele roosi ning naine mehele raamatu. Idee levis ja kogus populaarsust. 23. aprill on kõnekas ka kirjandusajaloo seisukohast, kuna selsamal kuupäeval sündisid Nabokov ja Laxness ning surid Cervantes ja Shakespeare.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles