Vaba Lava teatrikeskust külastas rekordarv inimesi

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Enne meid oli veeuputus» (lavastajad Kiur Aarma ja Jaak Kilmi)
«Enne meid oli veeuputus» (lavastajad Kiur Aarma ja Jaak Kilmi) Foto: Siim Vahur

2017/2018 hooaeg oli Vaba Lava külastajate poolest rekordiline – kokku külastas Tallinna teatrikeskust 70 685 inimest, mis on 12 079 inimest enam kui möödunud hooajal. 

Publiku ette jõudis 49 lavastust ja anti 135 etendust, mille korraldamise taga oli 31 erinevat kodu- ja välismaist teatritruppi. Erinevaid kultuurisündmusi oli kokku 320.

Vabas Lavas andsid etendusi nii gastrollide kui festivalide raames trupid Prantsusmaalt, Belgiast, Jaapanist, Soomest ja Venemaalt. Lisaks toimusid Vabas Lavas erinevad kontserdid, muusikafestivalid nagu Jazzkaar ja Tallinn Music Week, konverentsid, näitused jmt.

Populaarsemateks teatrilavastusteks külastatavuse poolest osutusid möödunud hooajal Vaba Lava kuraatoriprogrammi lavastus «Enne meid oli veeuputus» (lavastajad Jaak Kilmi ja Kiur Aarma), mis sündis koostöös NUKU teatriga EV100 teatrisarja «Sajandi lugu» raames. Samuti olid populaarsed noortelavastus “Kõik normaalsed inimesed - KNI” (lavastaja Tamur Tohver), mis on Vaba Lava koostöölavastus Vaba Lava asutajaliikme Polygon teatriga ning kuraatoriprogrammi kuuluv lavastus «(Teisitimõtleja)» (autor-lavastaja Andri Luup).

Mängukordade arvult tõusid esile «Enne meid oli veeuputus», «(Teisitimõtleja)» ja Vaba Lava asutajaliikme teatriühenduse R.A.A.A.M. lavastus «Hullumeelse päevik» (lavastaja Madis Kalmet).

2018. aastal jagus Vabale Lavale ka Teatriliidu preemiaid 2017. aasta tegevuse eest: sõnalavastuse muusikalise kujunduse ja originaalmuusika auhinna sai Aleksandr Žedeljov originaalmuusika eest lavastusele «IDEM» (Vaba Lava ja Vene Teatri koostöölavastus) ning Ants Lauteri nimelise lavastajaauhinna sai Helen Rekkor, kes on toonud Vabal Laval välja mitmeid uuslavastusi.

2017/18 hooajal algasid ka Vaba Lava Narva teatrikeskuse ehitustööd endises Baltijetsi tehases (aadress Linda 2, Narva). Vaba Lava Narva teatrikeskusesse tuleb blackbox-tüüpi teatrisaal (370 m2), stuudio (136 m2), publikuala koos galeriiga, restoran ja teatri abiruumid. 

Vaba Lava juhatuse liige ja tegevjuht Kristiina Reidolv: «Ülimalt hea meel on tõdeda, et Vaba Lava Tallinna teatrikeskus Telliskivi loomelinnakus on saanud populaarseks tõmbekeskuseks nii külastajatele kui ka kultuurikorraldajatele – möödunud hooaja rekordiline külastajate arv on tõesti tähelepanuväärne. Loodame, et 1. detsembril 2018 avatav Vaba Lava Narva teatrikeskus avab uued perspektiivid nii eesti kultuurikorraldajatele kui Ida-Virumaa publikule. Oleme tänulikud külastajatele, korraldajatele ja koostööpartneritele ning ootame Teid tagasi nii Tallinna teatrimajja kui peagi avatavasse uude teatrikeskusse Narvas!» 

Vaba Lava 2017/18 hooaja kuraatoriprogramm oli prantsuse fookusega ja keskendus teemadele nagu «Big Data» (andmete üleküllus) ja «Post-truth» (tõejärgsus). Lavastusprojektid valisid välja Vaba Lava 2017-2019 hooaegade kuraatorid José Alfarroba ja Tristan Barani Prantsusmaalt. Konsultandiks oli Vaba Lava teatrikeskuse juhatuse liige ja tegevjuht Kristiina Reidolv. EV 100 teatriprojekti lavastuse valisid välja kuraatorid koostöös Vaba Lava tegevjuhi Kristiina Reidolvi ja NUKU teatri esindajate Mirko Rajase ja Joonas Tartuga.

Vaba Lava 2017/18 hooaja kuraatoriprogrammis esietendusid Alexandre Zeffi «BIG DATA» (Prantsusmaa), Andri Luubi «(Teisitimõtleja)», Rainer Sarneti «Öö lõpp», Jaak Kilmi ja Kiur Aarma «Enne meid oli veeuputus» (EV100 teatriprogramm «Sajandi lugu» koos NUKU teatriga) ja Armel Rousseli «Kevadine ärkamine» (Belgia/Prantsusmaa).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles