Eesti kultuur hellitab Rudolstadti festivalil 100 000 külastaja hinge

Aarne Seppel
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarja Nuut ja Hendrik Kaljujärv FOTO: Silver Tõnisson
Maarja Nuut ja Hendrik Kaljujärv FOTO: Silver Tõnisson Foto: Silver Tõnisson

Eesti tuntumad folkartistid astuvad üles Saksamaa suurimal folk- ja maailmamuusikafestivalil Rudolstadtis, kus osaleb igal aastal sadu artiste kümnete tuhandete külaliste ees ligi neljakümnest riigist. Neli päeva kestva festivali fookusriik on tänavu Eesti.

«Rudolstadti maailmamuusikafestival on Saksamaal selles vallas üks mainekamaid, vast kõige mainekam. Eesti osalemine 100 000 külastajaga Rudolstadti festivalil peakülalisena on märkimisväärne ja oluline, väga palju inimesi saab meie kultuurist osa. Festivalile tullakse igast Saksamaa nurgast, ülikonnad ja kontoriseelikud jäetakse koju, selga pannakse linasest riidest folgiürbid ning nauditakse muusikat ja head seltskonda,» ütles Eesti kultuuriatašee Merit Kopli festivali olulisuse ja õhustiku kohta.

Festival teeb Tüüringi liiduvabariigi väikelinna Rudolstadti iga aasta juulis suureks folgi- ja maailmaamuusika alaks. FOTO:
Festival teeb Tüüringi liiduvabariigi väikelinna Rudolstadti iga aasta juulis suureks folgi- ja maailmaamuusika alaks. FOTO: Foto: Oliver Jentsch

Saksa maailma- ja folkmuusika Woodstockiks kutsutava festivali fookuses olemine tähendab, et festivalikülastajad saavad osa erakordselt paljudest headest eesti folkmuusika tegijatest. Üksikuid eesti artiste on Rudolstadti festivalil käinud ka varem. Nii Kopli kui ka festivali pressipealik Miriam Rossius kinnitavad, et Eesti fookusriigiks valimise taga on siinse muusikaelu kvaliteet.

Tänavamuusik 2017. aastal Rudolstadti festivalil. FOTO:
Tänavamuusik 2017. aastal Rudolstadti festivalil. FOTO: Foto: Oliver Jentsch

«Tavaliselt fookusmaad otsides pöörame pilgu regiooni, mis veenaks meid muusika kvaliteedi, loovuse ja mitmekesisuse poolest. Otsime maad, mille muusikaelu on elav,» kirjeldas Rossius fookusriigi valiku põhimõtet. Rossiuse sõnul vastas Eesti kõigile kriteeriumitele ja valida oli lihtne. Mullu oli fookuses Iirimaa ja kuigi tavaliselt kaks aastat järjest Euroopa riiki fookusesse ei valita, tehti seekord Eestile riigi 100. sünnipäeva puhul erand.

Eesti korraldaja Merit Kopli kinnitas, et festivali peakorraldaja Bernhard Hanneken tunneb väga hästi eesti folkmuusikat ja on tuttav ka Viljandi pärimusmuusikafestivali korraldajatega ning riigi sünnipäeva-aasta andis suurepärase ajendi. Peakorraldaja Hanneken pani programmi kokku koostöös Kopliga. Fookusmaaks valimine tähendab, et riigist kutsutakse kümmekond eri žanri kollektiivi ja peale muusika on tähtis osa alati ka tantsul.

Festivalile tullakse igast Saksamaa nurgast, ülikonnad ja kontoriseelikud jäetakse koju, selga pannakse linasest riidest folgiürbid ja nauditakse muusikat ja head seltskonda.

Eestit esindavad Curly Strings, Bombillaz, Maarja Nuut & Hendrik Kaljujärv, Mari Kalkun & Ruynorun, pUUlUUp, Arsis, E Stuudio noortekoor, tantsuansambel Kuljus, Torupilli Jussi Trio. Vaadata saab ka Birgit Püve fotonäitust Kihnust ja Eesti ajaloo näitust. Festivalil näidatakse ka dokumentaalfilmi «Nõukogude hipid».

Rudolstadti festivali ajalugu ulatub 1991. aastasse, kui endise Ida-Saksa väikelinnas hakati korraldama folkfestivali, mis aitaks idal ja läänel teineteist paremini tundma õppida. Festival algas väiksena, kuid peatselt avasid korraldajad festivali ka teistele žanritele. Praeguseks on sellest saanud Ida-Saksamaa väikelinna (23 000 elanikku) tõeline edulugu ja omas nišis Saksa suurim ja edukaim festival. Peale folgi kuuleb Rudolstadtis maailmamuusikat, etno-jazz’i ja kõikvõimalike žanrite segu, aga truuks on jäädud ka autentsetele entnilistele kollektiividele.

Rudolstadti festival 2018

  • Eesti on fookusmaa
  • Eestist osaleb üheksa kollektiivi, kaks näitust, üks film
  • Festival kestab neli päeva, kokku on ligi 300 kontserti, töötuba, vestlusringi jne
  • Festivalile oodatakse iga päev 25 000 inimest
  • Festivalil antakse välja maailmamuusika auhinnad RUTH
  • Ligi 50 tänavamuusikut
  • Ligi 65 ansamblit või artisti
  • Kaheksa tantsuansamblit
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles