Tänavune teatrisuvi: laval ainult staarid

Heili Sibrits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäevast näeb Kadrioru lossis Theatrumi näitlejate esituses Molière’i «Misantroopi», fotol Helvin Kaljula, Laura Peterson, Tarmo Song ja taamal Ott Aardam.
Laupäevast näeb Kadrioru lossis Theatrumi näitlejate esituses Molière’i «Misantroopi», fotol Helvin Kaljula, Laura Peterson, Tarmo Song ja taamal Ott Aardam. Foto: Harri Rospu

Eesti teatrielu keeb ja kihab sel suvel täiel võimsusel. Lavalaudadel, olgu selleks vana mõisahoone või klaasivabrik, näeb pea kõiki armastatud näitlejaid eesotsas Ita Everi, Ott Sepa, Sepo Seemani, Jan Uuspõlluga. Publikuni jõuavad Urmas Lennuki, Andrus Kivirähki, Mats Traadi, Madis Kõivu, Anton Hansen Tammsaare, Oskar Lutsu, Molière’i jpt näidendid ning lavastajatoolidel istub raskekahurvägi: Elmo Nüganen, Kalju Komissarov, Jaanus Rohumaa, Peeter Jalakas, Margus Kasterpalu jt. Järgnevasse loetellu ei mahtunud NO99 Põhuteatriga, suured ooperid, nagu Endlas sel nädalal esietenduv «Attila», Timo Steineri ooper «Kaks pead» ja Estonia «Parsifal», samuti tantsuetendused ja mullu esietendunud suvelavastused. Ülevaate koostas Heili Sibrits.
 

Armastust ja kirge

Karol Kuntsel, Külli Reinumägi, Margus Tabor ja Merilin Kirbits elustavad Friedebert Tuglase suvitusromaani kirjanik Felix Ormussonist, kelle hing ihkab elamusi ja vabadust. Ta sõidab suveks maale, et olla rahulikult omaette ja tegelda loominguga. Päike paistab, õhk on täis kirge. Ajaviide muutub vallutuseks. Ta armub. Dramatiseeris ja lavastas Erki Aule, publikuni toob teatriühendus Oma Lava.

31. maist Hobuveskis

Nukukad kolivad muuseumi

Nuku- ja noorsooteater kutsub NUKU muuseumi. Piletiga saab vaadata ka etendust, kus lihtsad esemed võluväel ellu ärkavad ning tantsima ja laulma hakkavad. Lavastuses «Nukumäng on imelihtne» mängivad Taavi Tõnisson, Mirko Rajas, Mihkel Tikerpalu ja Kaisa Selde või Riho Rosberg, Anti Kobin, Jevgeni Moiseenko ja Liivika Hanstin.

3. juunist NUKU muuseumis

345 aastat «Misantroopi»

4. juunil esietendub Kadrioru lossis Molière’i «Misantroop» Lembit Petersoni lavastuses ja Theatrumi näitlejatega. 345 aastat tagasi, 4. juunil 1666 oli «Misantroop» esimest korda laval Palais Royale’is Pariisis. «Misantroop» räägib inimesest, kes taotleb ausat eluviisi, kuid kelle põhimõtted ja ideaalid pannakse proovile. Mängivad Ott Aardam, Laura Peterson, Marius Peterson, Anneli Tuulik, Eva Eensaar, Helvin Kaljula, Tarmo Song, Mirko Rajas, Peeter Klaas ja Viola da Gamba.

4. juunist Kadrioru lossis

Kas on raske olla näitleja?

Katalaani dramaturgi Rodolf Sirera näitemäng «Marquis d’Artiste» polemiseerib elegantselt prantsuse filosoofi Denis Diderot’ kuulsa teosega «Näitleja paradoks» – kas hea näitleja peab tundeid usutavalt esitama, etendama või neid ka läbi elama? Eesti Draamateatri suvelavastuses mängivad Jan Uuspõld ja Hendrik Toompere jr, lavastas Hendrik Toompere jr jr.

5. juunist Saku mõisas

Komissarovi ja Ilvese miks

Aapo Ilvese kirjutatud ja Kalju Komissarovi lavastatud pöörases suvejandis «Pulmatrall» avanevad eestlaste pulmakommete ja suveetenduste telgitaguste telgitagused. Rollides Liina Tennosaar, Egon Nuter, Inga Allik, Margus Jaanovits, Marika Barabantšikova, Meelis Hansing, Irina Võsaste jt.

7. juunist Tartu Hansahoovis

Suhtekomöödia

Ardi Liivese kirjutatud ja Eero Spriidi lavastatud suhtekomöödias «Mees kirjus ülikonnas», kus on oluline roll armastusel ja armukadedusel, petmisel ja truudusel, mängivad Eva Püssa, Karin Tammaru, Tõnu Kilgas ja Indrek Taalmaa.

9. juunist Tartu Hansahoovis

Rohumaa ja Eesti

Rakvere teatri vabaõhulavastuses «Noor Eesti» kohtuvad 1917. aasta suve staarid: Friedebert Tuglas (Mait Joorits), Ants Laikmaa (Hannes Kaljujärv), Artur Adson (Lauri Kaldoja), Marie Under (Ülle Lichtfeldt), August Gailit (Velvo Väli), Hendrik Visnapuu (Peeter Rästas) ja Johannes Semper (Erni Kask). Elujanust, kirest ja uljast jõust pulbitsevad noored haaravad iseseisvuse eelõhtul relva asemel sulepead, et maailm loomisjõuga ilusamaks ja paremaks muuta. Näidendiks kirjutanud Drakadeemia noored näitekirjanikud Eva Samolberg, Jan Rahman ja Kairi Kruus, lavastusdramaturgina toetab Siret Paju. Lavastas Jaanus Rohumaa.  

10. juunist Rakvere rahvaaias

Saatuse heidikud Laitses

Suurema osa elust püüame teiste heakskiitu ära teenida. Tegeleme aimamisega. Jäljendame vanemaid, õpetajaid, sõpru. Millisena ma olen aktsepteeritav? Mida pean tegema, et tunnustust võita? Teeskleme, ironiseerime, ülbitseme, kardame. «Saatuse heidikute kuud» võib pidada Eugene O’Neilli autobiograafilise «Pikk päevatee kaob öösse» järjeks. Osades Kersti Heinloo, Jaan Rekkor, Roland Laos, Märt Avandi, Taavi Teplenkov. Draamateatri suvelavastuse toob publikuni Ingomar Vihmar, kes valis ka muusika.

16. juunist Laitse Graniitvillas

Nüganen lavaaugus tagasi

Tallinna Linnateater on lavaauku tagasi jõudnud, pärast nelja-aastast pausi mängitakse seal Elmo Nüganeni juhtimisel Molière’i näidendit «Scapini kelmused». Oodata on kelmikat ja üllatuslikku lavastust eriefektide ja tulevärgiga. Jõuka isanda teener Scapin on kavalpea, kes aitab kaht noort armastajapaari, keda isad soovivad vastu nende tahet kellegi teisega abiellu sundida. Mängivad «need, kes peavad» ehk Nüganeni juhendatava EMTA lavakunstikooli 25. lennu 3. kursuse näitlejaeriala tudengid.

18. juunist linnateatri lavaaugus

Olulised küsimused

Emajõe Suveteater tähistab 15. sünnipäeva. Sel puhul mängitakse traditsiooniliseks mängupaigaks kujunenud Tartu Toomkiriku varemeis läbi suve. Iidsete lugude ja muinasjuttude (Aadam ja Eva, Sinihabe, Rapuntsel) jutustamise kaudu otsitakse vastuseid küsimustele: mida tohib ja mida mitte? Mis võib juhtuda, kui astud keelatud viljade põllule? Lavastuses «Toomkiriku müürivaim Volk ja keelatud vili» mängivad-laulavad-jutustavad Peeter Volkonski, Merilin Kirbits ja Kristo Toots. Idee ja lavastus Leino Rei.

25. juunist Toomkiriku varemetes

Kerge viib Vanemuise koju

Molière’i tuntumaid teoseid «Ebahaige» etendub Tartu laulupeomuuseumi pargis. See muuseum asub majas, kust 1870. aastal hakkas peale Vanemuise ja kogu eesti rahvusliku teatri ajalugu. Ja selles majas mängiti täpselt 125 aastat tagasi esimest korda eesti keeles ka Molière’i loomingut. Vanemuine lahkus sellelt aadressilt pärast 1903. aasta põlengut. Nüüd siirdub ka Vanemuine tagasi «päriskoju», kaasas surematu Molière’i igihaljas lustmäng. Endrik Kerge lavastuses mängivad Kais Adlas, Liisa Pulk, Pirjo Püvi, Kati Ong, Robert Annus, Raivo Adlas, Tiit Lilleorg, Markus Luik, Martin Kõiv, Tõnu Kattai.

29. juunist Tartu laulupeomuuseumis

Muinasrokk Värskal

Peko – on ta õieti kuningas või seto jumal? Nii küsitakse seda nime kuuldes. Vahest on ta hoopis seto mees oma maal – ida ja lääne vahel omast kinni hoidmas. See on muistne muinasrokk seto ajaloo ja pärimuse põhjal. Kas Peko sünnib muistsel ajal või siin ja nüüd? Kas enne muutub inimene või maailm? Kuidas saada vihm Venemaale? Neile küsimustele otsivad Vanemuise suvelavastuses vastuseid Andres Mähar, Arvo Kukumägi, Sandra Uusberg, Birgit Õigemeel, Juss Haasma, Merle Jääger, Marje Metsur, Riho Kütsar, Tanel Jonas, Ott Sepp, Maarja Mitt, Tarmo Tagamets, ansambel Zetod, pärimusteater Taarka noortestuudio ja laulukoorid. Kauksi Ülle kirjutatud ja Ain Mäeotsa lavastud «Pekot» ei soovitata lastele.

1. juulist Värskas

Urmas Lennuk armastusest ja Eestist

R.A.A.A.M-i suvelavastuses «Pärast surma Jendalis» hargneb möödunud sajandi armastuslugu, mille tegelased lisaks Eesti riigi alamale Maria Budbergile ka Maksim Gorki ja H. G. ­Wells. Muidugi ei saa mööda ka tülikast eestlasest endast. Aga milline vahe on armastusel ja kampsunil, kui neid mõlemaid üles harutama hakatakse? Seda kõike vaatab siira tütarlapsepilguga pealt Euroopas Muraks hüütud Maria Budbergi tütar. Meeleoluka näidendi autor on Urmas Lennuk, lavastaja Hendrik Toompere jr, peaosas Merle Palmiste, teistes osades Rain Simmul, Sulev Teppart, Hendrik Toompere jr jr ja Marta Laan.

1. juulist Jäneda Pullitallis

Sepo Seeman monotükis

Tuntud karikaturist ja stsenarist Peep Pedmanson on kirjutanud Pärnu Endla «Eesti mees ja tema poeg» just Sepo Seemanile mõeldes. Ühemeheõhtul tuleb juttu isaks ja pojaks olemisest, lihtsalt ja selgelt ning inimeselt inimesele. Lavastab Tiit Palu.

7. juulist Pärnu Küünis

Tätte õnnitlused

Enn Keerd toob Pärnu teatri suures saalis lavale Jaan Tätte komöödia «Palju õnne argipäevaks!», tutvustamist mittevajavas lavastuses mängivad Carmen Mikiver, Ireen Kennik, Ago Anderson ja Indrek Taalmaa.

9. juulist Endlas

Cabaret tuleb Vabakale

«Harri barrikaadidel» viib Cabaret Rhizome’i vaatajatele juba tuttavad tegelased – vaikse Harri, karismaatilise kambaliidri Henri ja nende seninimetamata sõbra – otse linna südamesse, Vabaduse väljakule. Ülesandeks päästa maailm majanduslikest, sotsiaalsetest ja poliitilistest probleemidest. Tasuta etendustes, kus küll kogutakse teatrilava ehitamiseks annetusi, mängivad Anatoli Tafitšuk, Joonas Parve, Päär Pärenson, Ajjar Ausma. Lavastab Johannes Veski.

15. juunist Vabaduse väljakul

Eelmaa Saueaugul

Saueaugu Teatritalus on varem mängitud Jaan Kruusvalli lühinäidendeid koondpealkirjaga «Kustutage kuuvalgus», kus mängisid Aleksander Eelmaa ja Kaie Mihkelson. Sel suvel on aga Aleksander Eelmaa Kruusvalli näidendi «Tasandikkude helinad» lavastajaks, näitlejatena teevad kaasa Kaie Mihkelson, Tõnu Oja, Pääru Oja, Garmen Tabor ja Katariina Kabel.

14. juulist Saueaugu Teatritalus

Koomiline abieludraama

Aastaid on seltskonnas liikunud legend, kuidas üks abielunaine jätis armuhoos oma abikaasa ja viieaastase poja ning põgenes mehe parima sõbraga jäädavalt. Nüüd, 30 aastat hiljem, külastab see naine kunagist kodukohta ning teeb visiidi täisealisele pojale ja tema võluvale kaasale.
Juhuslikult on kohal ka poja isa, kunagine hüljatu, aga mis veel intrigeerivam – kutsutud on ka poja hea sõber. Õhus on elektrit. Kas kunagine meeletus kordub? W. S. Maughami säravas abielu- ja armusuhteid uurivas koomilises draamas «Ring» mängivad Kersti Kreismann, Laura Peterson, Epp Eespäev, Tõnu Aav, Peeter Jakobi, Andres Raag, Ott Aardam jt. MTÜ Kell 10 egiidi all sündiva lavastuse lavastab Roman Baskin.

16. juulist Alatskivi lossis

Filosoofiline suhtedraama

«Tühermaa» on võrratu mitmekihiline ja kahel ajatasandil mängiv filosoofiline suhtedraama. Tükk on täis põnevust, ootamatuid pöördeid, traagikat ja enam või vähem musta huumorit. Pealtnäha tavaliselt alanud lugu lõpeb pauguga. Kõiki tüki probleeme võib leida ka tänapäeva Eestis. Mõnedki lahendused jätab autor vaataja otsida. R.A.A.A.M-i tiiva all sündiva «Tühermaa» lavastas Venemaalt Kirišist pärit lavastaja Marat Gatsalov. Näidendi autor on Domodedovo lennujaama pommiplahvatuses hukkunud Anna Jablonskaja. Mängivad Elina Reinold, Margus Prangel, Nero Urke, Raimo Pass jt.

22. juulil Viinistu kunstimuuseumi katlamaja rõdul

Suur rahvapidu

«Peiarite õhtunäitus» on suur rahvapidu teatri ja tagaajamisega – just sama suur kui kokkutulnud teha mõistavad. Pealt ei vaata keegi, kõrvalseisjaks ei kutsuta. Madis Kõivu teatrilugu näevad omal moel teatrikooli TeatriPolygon stuudiolased, teatrimalev, rahvanäitlejad ja seltskonnatantsitajad. Lavastaja Tamur Tohver.

22. juulist Sangaste vallas Kiisatamme Kultuuritalus

Lennuk otsib inimest

Albu valla eestvedamisel tuuakse Vargamäel vaatajate ette Urmas Lennuki uuslavastus «Vargamäe voonake». Tegu on katsega Tammsaare «Tõe ja õiguse» II, IV ja V osa kaudu jõuda lähemale eestluse elu- ja kultuurimõttele või nagu lavastaja ise ütleb: «Meil on üpris palju musta, üsna palju valget, aga liiga vähe sinist.» Seekord otsib Lennuk pidet Tammsaare isiksusest ja lähikondlaste mõjudest autori loomingus, laiendades suhestumist eestlusega üldisemalt. Osades: Indrek – Toomas Suuman, Andres – Peeter Rästas, Karin – Anneli Rahkema, Tiina – Liisa Aibel. Lavastaja Urmas Lennuk.

28. juulist Tammsaare muuseumis Vargamäel saunikute juures

Ott Sepp seilab merel

VAT Teatri koguperelavastuse «Morten lollide laeval» aluseks on võetud Kaspar Jancise 2010. aasta kevadel ilmunud lasteraamat «Seiklus Salamandril». Lavastus, milles sõnalisel osal on täita minimaalne roll, ühendab erinevaid meediume – nukuteatrit, tsirkust, mustkunsti ja animatsiooni. Etendus rändab augustis jahil Runbjarn mööda Läänemerd, viies etendused Saaremaale, Hiiumaale, Mariehamni ning Euroopa kultuuripealinnadesse Turusse ja Tallinna. Kaspar Jancise teksti toob lavale Aare Toikka, Jancis ise on lavastuse juures kunstnik ja muusika autor. Mängivad Ott Sepp, Liisa Pulk, Aarne Mägi ja Jörgen Liik. Kaasa teevad ka tsirkuseartistid Lisa Angberg Rootsist ja Kaj-Mikael Schütt Soomest, musitseerib ansambel Kriminaalne Elevant.

1. augustil Kuressaare Sadamaaidas, mängupaigad vahetuvad

Andrus Vaarik Tõstamaal

«Pruutide kooli» tegevus toimub Tõstamaa mõisas aastail 1926–27, mil seal avati üks Otto Strandmanni uue majanduspoliitika viljadest – kodumajanduskool tütarlastele. Rahvasuus hakati seda kooli kutsuma pruutide kooliks. Vastsesse majanduskooli asub teiste hulgas õppima Pärnu sinisukk Liina Täker. «Pruutide kool» on ühenduse R.A.A.A.M. ja Tõstamaa valla koostööprojekt – mängivad kohalikud harrastusnäitlejad, ka kujunduse ja kostüümid on valmistanud Tõstamaa inimesed. Margit Keerdo ja tüki lavastaja Gerda Kordemetsa koostöös kirjutatud «Pruutide koolis» mängivad Triin Tenso, Andrus Vaarik, Laine Mägi, Markus Robam, Hannes Prikk, Kersti Tombak jt.

3. august Tõstamaa mõisas

Ita Ever «Tuhkatriinumängus»

Eesti Draamateatri «Tuhkatriinumäng» ei ole tuntud muinasjutt Tuhkatriinust. Ei olnud seda siis, kui Paul-Eerik Rummo selle pisut enam kui 30 aastat tagasi kirjutas ja Evald Hermaküla ärakeelamiskatsetest hoolimata Vanemuises lavastas, ega ole ka nüüd. Mõnevõrra on see järellugu – me näeme tegelasi 9 või 19 aastat pärast muinasjutu õnnelikku lõppu. Ja kindlasti on see ka mäng. Mängivad Ita Ever, Kaie Mihkelson, Ülle Kaljuste, Viire Valdma, Britta Vahur, Tõnu Oja, Guido Kangur. Lavastab Margus Kasterpalu.

4. augustist Saueaugu Teatritalus

Kivastiku «Dracula»

Mart Kivastiku tõlgendus vanast legendist aastal 2011 Tartus. Mõtteline ja sisuline järg Emajõe Suveteatri etendustele «Frankenstein» ja «Põrgupõhja uus Vanapagan». Mängivad Peeter Volkonski, Maarja Mitt, Leino Rei, Juss Haasma jt. Lavastas Andres Dvinjaninov.

6. augustist Tartu Toomkiriku varemetes

Traat kirjutas Ugalale suveloo

Augustis kolib Ugala teater Meleski vanasse klaasivabrikusse, et tuua välja Mats Traadi uus näidend «Läbi klaasi», mille ta kirjutas spetsiaalselt Ugala suvelavastuseks. 1792. aastal asutatud ja 90ndate algul suletud Meleskit tuntakse Eesti pikima ajalooga klaasivabrikuna. Vana vabriku lood ärkavad Traadi sule läbi taas ellu, lavastas Priit Pedajas. Osades Aarne Soro, Martin Mill, Andres Oja, Janek Vadi, Tarvo Vridolin jt.

6. augustist Meleski klaasivabrikus

Jaan Pehk «Kapsapeas»

Oskar Lutsu sajand tagasi kirjutatud komöödia «Kapsapea» lööb endiselt eestlase hinge teravalt nagu nuga. See on lugu kohtlasevõitu mehest Saamuel Pliuhkamist (Võru Linnateatri lavastuses mängib Jaan Pehk), kes püüab oma iseteadvuse ja rahaahnusega võita oma saunanaise Krõõda (Marianne Kütt) ja tema hiidkapsapea südant ja hinge, et esitleda neid väljanäitusel rahateenimise eesmärgil. Nende kahe tüsedavõitu ja rahvaliku peategelase konfliktis leiavad oma koha ka tänased meediakangelased ja arvamusliidrid. Lavastaja Alex-Sander Kasak.

10. august Võrus

Amandus Adamson elustub

Amandus Adamsoni elust ja loomingust rääkivas lavastuses mängivad Külli Reinumägi, Marilyn Jurman, Maarius Pärn ja akordionil Indrek Liit. Pärimusteatri Loomine näidendi «Adamson – kujud ja killud» kirjutas Loone Ots, lavastab Erki Aule.

11. augustist Amandus Adamsoni ateljeemuuseumi aias

Karin ja Indrek tulevad tagasi

Tallinna Linnateater taastab ohtralt kiitust pälvinud lavastuse «Karin. Indrek. Tõde ja õigus. 4», peaosades säravad endiselt Hele Kõrve ja Indrek Sammul, uutena aga astuvad lavale Andrus Vaarik, Tõnn Lamp, Indrek Ojari, Elisabet Tamm, Sandra Uusberg, Anne Reemann ja Kalju Orro.

17. augustist Linnateatri Põrguaugus

Krahl möllab eeposega

Kuna maailmalõpp on tunnustatud paratamatus, otsustas Von Krahli teater viimase lavastusena käsile võtta maailma esimese loo Gilgamešist. «Tegemist on täiesti uue looga Gilgameši ja teiste kangelaslugude ainetel,» selgitab lavastaja Peeter Jalakas ning lisab: «Elame põneval ja muutlikul ajal, mil eepiline vorm on omandamas uut sisu ja tähendust. Meie versioonis kroonib peategelase igavikulisi otsinguid edu, kuid leitav on kaugel sellest, mida kangelane püüdma läks. Nagu elus tihti juhtub.» Lavastuses «Gilgameš ehk igaviku nupp» mängivad Liina Vahtrik, Mari Abel, Riina Maidre, Tiina Tauraite, Juhan Ulfsak, Erki Laur, Mart Koldits, Taavi Eelmaa jt.

17. augustist Kultuurikatlas

Limpa Viimsis

Viimsi suveteater Andres Dvinjaninovi juhtimisel toob Viimsis rannarahva muuseumis publikuni Andrus Kivirähki armastatud loo «Limpa ja mereröövlid». Koguperemuusikalis mängivad ja laulavad Dvinjaninov ise, Anti Kobin, Tiina Tõnis, Lee Trei, Alo Kurvits jt. Helilooja Tauno Aints, laulusõnad Urmas Lennukilt.

22. augustist Viimsi rannarahva muuseumis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles