Kas Pärdi muusika sobib panga infotelefoni ooteliinile?

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Pärdi 75. sünnipäeva-aastat tähistati võimsalt, lisaks uutele plaatidele mahtus sinna ka mitu olulist maailmaesiettekannet.
Arvo Pärdi 75. sünnipäeva-aastat tähistati võimsalt, lisaks uutele plaatidele mahtus sinna ka mitu olulist maailmaesiettekannet. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Swedbank kavatseb hakata kasutama oma infotelefoni ooteliinil ja ka kontorites taustamuusikana Arvo Pärdi loomingut ja Postimees.ee uuris spetsialistide käest, kas nende arvates see sobilik.

Swedbanki sponsorsuhete Maarja Loorents rääkis Postimees.ee´le, et Swedbank tõepoolest plaanib oma ooteliinil ja kontorites kõlavat muusikat uuendada ning muu hulgas kavatsevad nad ühe teose välja valida ka Pärdi loomingu hulgast, mis siis teatud intervalli tagant panga kanalites kõlaks.

«Selle sammuga soovime tuua meie suurepärase helilooja muusika Eesti inimestele veel lähemale ja omasemaks,» märkis Loorents.

Kuna pala alles valitakse, siis ei ole selle seadega veel tegeletud, kuid Loorentsi sõnul kavatsevad nad selle kokkupenakul kindlasti kasutada professionaalse muusiku abi.

Mida arvavad sellisest valikust eksperdid?

Olav Ehala, Eesti Heliloojate Liidu esimees:

Kui helilooja ise on sellega nõus, siis võib ju tema loomingut kasutada. Olen isegi lubanud enda muusikat erinevates kohtades, ka näiteks reklaamides, kasutada.

Kui pank kasutab telefoni ooteliinil Pärdi muusikat, siis ühest küljest näitab see kindlasti head maitset, aga sellisel juhul peaks esitus korralik olema. See ei tohiks olla tehtud mingite piiksudena ega haleda süntesaatoriga. See oleks lihtsalt täiesti ebaesteetiline.

Olav Osolin, reklaamiärimees:

Kui helilooja ise on sellega nõus, siis miks mitte. Kui Pärdi muusika sobib maailma igasse filmi, siis miks mitte panka? Tema muusika on üldjuhul rahulik ja mõjub ka rahustavalt.

Igal juhul on ju parem, kui lastakse head muusikat, mitte mingit tilu-lilu või kellegi mitmekeelset heietamist, et oodake liinil, kuni keegi leiab aega teiega suhelda.

Aarne Saluveer, dirigent:

Muusikal on tohutult suur roll inimeste liitmisel. Ilmselt on igaüks tähele pannud, et millist muusikat sa kuulad, sellised inimesed su juurde tulevad. Nii et see, kes valib muusikat, otsustab, millise kohaga on tegemist. See oli siis nüüd filosoofilisem lähenemine.

Aga tegelikult tahaks pangas lihtsalt võimalikult kiiresti ja odavalt oma asjad ära ajada, mitte muusikat kuulata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles