Suves on Mattise piina ja Lotte lusti

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lotte ja kolmekõrvaline kuujänes seiklevad uues Lotte-filmis, mis jõuab ekraanidele augusti lõpus.
Lotte ja kolmekõrvaline kuujänes seiklevad uues Lotte-filmis, mis jõuab ekraanidele augusti lõpus. Foto: Kaader filmist

Suve on ikka peetud võtete, mitte esilinastuste ja kinos istumise ajaks, vähemalt siinset filmi silmas pidades on see nii. (Kes siis tapaks oma lapsukese, eks?) Tänavu on sellest reeglist üks erand: otse keset suve jõuab Viru keskuse katusel tegutseva Katusekino vabaõhuekraanile uus kodumaine mängufilm «Mattise martüürium ehk Aasta ja üks päev».


Filmi esilinastus on 30. juulil, jooksma hakkab see augusti keskpaigast, siis on ööd juba mustemad – ja esiotsa ainuüksi Katusekino programmis. «Sealne keskkond sobib selle filmiga kõige paremini kokku,» selgitas produtsent Kiur Aarma ootamatut linastusaja ja -koha valikut. «On ju filmi peategelane Tallinn ja Katusekino heidab ilusal suveööl sellele pilgu ülevalt alla.»

Sünopsise järgi jutustab «Mattise martüürium» Tallinnast selle praeguste elanike isiklike lugude kaudu, millest kõigil on kokkupuutepunkte ühe tuntud draamaga 16. sajandist – linna pagenud talupoja tapmise pärast 1535. aastal hukatud mõisniku Johann von Uxkuelli looga. (Tuleb meelde, «Verekivi»?) Kokku saavad elavate ja surnute lood, mälestused ja linnalegendid, dokumentaalsus ja lavastus, fantaasia ja huumor. Linnaõhk teeb vabaks, jääb kõlama.

50-minutiline linateos, mida produtsendi sõnul polevat kerge isegi liigiliselt määratleda – kõige lähemal olevat see mängufilmile –, rääkimata sünopsistamisest, sai äsja Eesti Filmi Sihtasutuselt ka 20 000 euro suuruse toetuse, mis võimaldab lõpule viia juba üles võetud filmi järeltootmise. Eelarve ise ulatub 96 000 euroni, kaasrahastajaks ja üheks innustajaks kultuuripealinna sihtasutus.

Režissöörina astub taas üles Jaak Kilmi, kes tegi Aarmaga paaris ka filmi «Disko ja tuumasõda». Sedapuhku on tandemist saanud kvartett – uue idee taga seisavad veel fotokunstnik Peeter Linnap ja stsenarist Peep Pedmanson. Üks tähelepanuväärne seik veel – linateos on filmitud Canon EOS 7D fotokaameraga.

«Püüame nendest seanssidest teha midagi enamat kui tavalised seansid,» lubas 400-kohalise Katusekino juht Aivar Laan.

Headus teeb elu huvitavaks

Eesti filmi napp suvehooaeg Mattisega veel ei lõpe. Vahetult enne kooliaasta algust, 26. augustil jõuab kinodesse, sedapuhku kogu Eestis, vähemalt suuremates linnades, pikk animafilm «Lotte ja kuukivi saladus», viie aasta taguse «Leiutajateküla Lotte» kauaoodatud järg.

«Ah et kuidas ma selle sisu kokku võtaksin,» kordab üks režissööridest Janno Põldma, mõtleb pisut ja vastab: «Headus teeb elu huvitavamaks.»

Sünopsis selgitab lähemalt. «Ühel ööl juhtub Leiutajatekülas midagi ootamatut – kaks salapärast tundmatut hiilivad külla ja otsivad läbi vana rännukoera Klausi kohvri. Klaus ja Lotte asuvad asja uurima. Peagi saab selgeks, et otsitakse taga kolme salapärast kuukivi, mille Klaus oma viimaselt matkalt mägedesse leidis. Klaus ja Lotte otsustavad külastada Klausi rännukaaslasi, kelle kätte jäid kaks ülejäänud kivi. Varsti selgub, et leidub veel teisigi, kes kive ihaldavad. Põnevad seiklused viivad Klausi ja Lotte lõpuks mägedes asuvasse iidsesse templisse, kus kuult maale klassiekskursioonile tulnud kolmekõrvalised kuujänesed on juba kaotamas lootust kuule tagasipöördumiseks.»

Rohkem kui vanu on uusi tegelasi: kuujänesed Tik, Rihv ja Tuhh kõnelevad vastavalt Mikk Jürjensi, Tõnu Oja ja Veiko Tubina häälega, koer Fred on Lembit Ulfsak, kass Paul Priit Võigemast, siga Voldemar Tiit Sukk, lehm Benita Merle Palmiste, hüljes Leo Hannes Kaljujärv, koer Ville Tõnu Kark... Lotte on ikka Evelin Pang, nüüd Võigemast, Oskar Lembit Ulfsak, Klaus Margus Tabor ja Kärbes-Jaak Mait Malmsten.

Ka autorid on endised, stsenaristid ikka Andrus Kivirähk, Heiki Ernits ja Janno Põldma, režissöörid Ernits ja Põldma, peakunstnik Ernits, helilooja Sven Grünberg ja laulude autorina ka Renars Kaupers. Kõik nagu peab.

Maksma läks 73 minuti pikkune joonisfilm 2,8 miljonit eurot. Tehti seda kaks ja pool aastat, koos ettevalmistusega neli ja pool. Tehniliselt väga raske linateos – Põldma väitel – kombineerib 2D ja 3D animatsiooni, ikka selleks, et pilt veelgi huvitavam oleks, selle detailirohkus välja tuleks.  

Selgub, et tagantjärele oli kõne all ka linateose konvertimine nn prillikinoks ehk 3D stereoskoopiliseks filmiks, tehti isegi proovikatkendeid, kuid nende kvaliteet ei vastanud ootustele. «Leidsime üksmeelselt, et ei ole mõtet. See nõuaks vastavat ülesehitust, spetsiaalselt lavastatud efekte. Tagantjärele ei saa seda kõike teha. Pealegi pole see selline film, mis oleks efektide peal väljas,» selgitas Põldma.

Prillikino asemel Blu-ray

Küll peaks «Lotte ja kuukivi saladus» jõudma Blu-ray plaadile – olema esimesi, kui mitte kõige esimene kodumaine linateos, mis üle uue ajastu künnise astub. Selge on ka see, et niigi rikkalikku Lotte-atribuutikat hakkavad täiendama kuujänes Tiki lelu, spetsiaalsed värviraamatud, uued pusled... Raamatuks kirjutab filmi sedapuhku Põldma ise, mitte Kivirähk.

Veelgi kaugemale, juba sügishooajale ette vaadates terendab seal veel kahe mängufilmi esilinastus: 13. oktoobril tuleb välja Rainer Sarneti Dostojevski-tõlgendus «Idioot» ja 11. novembril filmitalguliste töökate käte all valmiv «Täitsa lõpp ehk Hull lugu», siin veel tööpealkirjaga.

Tähele tasub panna seda, et viimase esilinastuse aeg pole juhuslik – see on rihitud päevale, mida tähistab maagiline numbrikombinatsioon 11.11.11, ja et asi veel tähenduslikum oleks, toimub esilinastus kell 20.11 korraga 111 ekraanil. See pole enam naljaasi!

Eesti suviseid filmivõtteid

•    Peeter Simm väntab kuni 24. juunini peamiselt Tallinnas draamat «Kõige üksikum saar» , mille tegevus leiab aset suurlinnas, kus mõne ööpäeva jooksul põimub kümmekonna tegelase saatus. Nn ansamblifilm valmib Eesti, Valgevene ja Läti koostöös, lõppenud on juba kõige pikem, Valgevene võtteperiood, pärast jaanipäeva kolitakse veel nädalaks Lätti. (Vaata ka PM 31.05)

•    Soome režissöör Petri Kotwica väntab kuni 30. juunini thriller’it «Rat King», mis jutustab arvutimängusõltuvuse küüsi langenud noorukitest. Soome ja Eesti koostööfilm võetakse tervikuna üles Eestis, lähipäevil lõpetatakse töö Viimsi koolis ja edasi tegutsetakse ETV stuudios, kuhu ehitatakse ühe peategelase kodu. (Vaata ka PM 11.05)

•    Filmitalgulised väntavad 20. juulist 29. augustini kõigis Eesti maakondades filmi «Täitsa lõpp ehk Hull lugu», mis räägib maailmalõpu eelõhtust, kui igaüks üritab täita oma viimaseid unistusi. Töö on kollektiivne, osaleda võivad kõik, massistseenidesse vajatakse ka vanemaid inimesi. Täpsemalt vaata filmitalgud.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles