Laulupeo eelõhtu toob koju tagasi rahvusorkestri kunstilise juhi Neeme Järvi

, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeme Järvi annab ERSO-le au, siin veel 2010. aasta septembris.
Neeme Järvi annab ERSO-le au, siin veel 2010. aasta septembris. Foto: Peeter Langovits

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester teeb kummarduse XI noorte laulu- ja tantsupeole «Maa ja ilm» – peo eelõhtul sel neljapäeval oodatakse muusikasõpru kontserdile «Ilm ja maa», kus Neeme Järvi taktikepi all soleerivad viiuldaja Arvo Leibur ja 13-aastane Malaisia päritolu imelaps, pianist Tengku Ahmad Irfan.

Järvile tähendab see taasühinemist ERSOga, mille peadirigendi kohalt ta rahulolematuse tõttu endise kultuuriministri Laine Jänese tegevusega eelmise aasta lõpus lahkus. «Võimalus musitseerida koos sellise suurepärase orkestriga nagu Eesti Riiklik Sümfooniaorkester mind koju toobki,» ütles Järvi. «See on minu jaoks kõige ilusam ja tähtsam asi.»

Kõneldes laulupeost, millele kontsert «Ilm ja maa» on pühendatud, toonitas Järvi laulupeotraditsiooni tähtsust Eesti kultuuriloos. «Laulupidu on sajandeid olnud Eesti muusika alustala, sellest on alguse saanud Eesti professionaalne muusikakultuur ning meie kõikide kohus on seda traditsiooni austada,» ütles ta.

Kontserdi ühe solisti, ERSO viiulirühma kontsertmeistri Arvo Leiburi sõnul teeb koostöö Neeme Järviga muusikutele rõõmu. «Pean koostöös Järviga oluliseks eeskätt tema lähenemist muusikale – see on loomulik, siiras ja otsekohene, kindlasti kandub see ka publikuni. Puhas ja loomulik, ilus musitseerimine – igale orkestrile on sellist stiili väga vaja,» rääkis Leibur.

Kontserdi kavas on lisaks Chopini I klaverikontserdile ja Tšaikovski avamängule «1812» ka Eesti heliloojate looming, Villem Kapi «Põhjarannik» ja Eugen Kapi süit balletist «Kalevipoeg», aga ka Eduard Tubina «Süit eesti tantsuviisidest» viiulile ja orkestrile. «Mitte liiga raske, kuid efektne ja tore kava,» iseloomustas Leibur.

ERSO direktori Kadri Tali sõnul tervitatakse laulupeo eelõhtul muusikasõpru kontserdiga «Ilm ja maa» just sellepärast, et suur ilm saab alguse väikesel maal, nagu ütleb peo motogi. «Täpselt nii ongi see mõeldud: 13-aastane pianist Tengku Ahmad Irfan, erakordne väike inimene, seisab oma tee alguses – juba praeguseks on ta esinenud koos Neeme Järviga. Nii et väga palju head saab just siin alguse, et siis minna ja ehk ringiga tagasi tulla.»

Kadri ja ta dirigendist õe Anu Tali jaoks on just noorte laulupeod erilised: suur osa nende tööelu algusest möödus õpetajatena tütarlastekoori Ellerhein juures. «Laulupeorongkäigud ja ühislaulmised, neid ei unusta kunagi,» kõneles Tali.

«Laulupeod on noore inimese muusikahariduse kujundamisel ja emotsionaalse tõuke saamisel asendamatud. On kordumatu tunne, kuuldes tuhandeid väikesi lauljaid esitamas Ernesaksa «Mu isamaa on minu arm» – see ei kao kunagi.»

ERSO ja RAM esinevad neljapäeval kell 20 Nokia kontserdimajas. Sissejuhatuseks improviseerib pianist Tengku Ahmad Irfan täna kell 18 Solarise keskuse aatriumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles