Sotsid: kulka rahastamine on rajatud valedele alustele

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eesti Kultuurkapital

Riigikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni liikmed Peeter Kreitzberg, Mark Soosaar ja Heljo Pikhof leiavad, et kultuurkapital on rajatud valedele alustele, saades raha peamiselt tubakaaktsiisilt ja hasartmängumaksult.

Esmaspäevasel kabinetiistungil informeeris rahandusminister Ivari Padar kolleege, et tubakaaktsiisi ja hasartmängumaksu kahanemise tõttu väheneb ka kultuurkapitali 2009. aasta eelarve 7 miljoni krooni võrra, vahendas sotside pressiteade.

Sotside fraktsioon riigikogus arutas teemat, kas kultuurkapitali toetused kunstile, kirjandusele, rahvakultuurile ja spordile peaks jääma sõltuvusse meelemürkide müügist laekuvast tulust.

Kreitzbergi, Pikhofi ja Soosaare arvates peab ühiskond seisma selle eest, et ühelt poolt väheneks meie kodanike vaimse ja füüsilise tervise sandistumine ning teiselt poolt suureneksid võimalused nii professionaalse kultuuri kui rahvaspordi ja -kunsti viljelemiseks.

Praegune rahastamisskeem seab nende hinnangul need väärtused pöördvõrdelisse sõltuvusse. Viimased arengud näitavad, et rahva tervis paraneb tubaka- ning kasiinosõltuvuse vähenemisest, ühtlasi kahanevad ka vastavad aktsiisid, mis on doonoriks kultuurkapitalile.

Ideaalis peaks meelemürkide tarbimine lähenema nullile, mis tooks kaasa ka kultuurkapitali lõpetamise, kuid kas me seda tahamegi? küsivad parlamendiliikmed.

«Oleme seisukohal, et meie rahvuskultuuri ja spordi esidoonori - kultuurkapitali - rahastamise alused tulevad üle vaadata. Riik peab tagama eesti kultuuri ja keele säilimise, see on kirjas meie põhiseaduses, ning kultuurkapitali stabiilne rahastamine riigieelarvest on üks võimalikke lahendusi,» arvavad Soosaar, Pikhof ja Kreitzberg.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles