Eestlaste mobiilipuu jõudis Brasiiliasse

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Riin Kranna-Rõõs (vasakul), Ruth dos Santos ja Eve Arpo.
Riin Kranna-Rõõs (vasakul), Ruth dos Santos ja Eve Arpo. Foto: Erik Henno

Brasiilia suurimas linnas São Paulos toimuva rahvusvahelise konverentsi Mobilefest 2008 raames oli brasiillastel lausa kahes erinevas kohas võimalus osaleda eestlaste korraldatud installatsioonis «Üks päev ilma mobiiltelefonita».

Eve Arpo ja Riin Kranna-Rõõsi «Üks päev ilma mobiiltelefonita» on installatsioon avalikus ruumis, mis on tehtud inimeste käest korjatud mobiiltelefonidest. Telefonid riputatakse puu otsa, kus need loovad valgus- ja heliinstallatsiooni.

Neljapäeval oli kunstitööd võimalik näha ja ka selle valmistamisel osaleda kõikidel São Bento metroojaama külastajatel. Laupäeval riputati mobiiltelefonid ööpäevaks puu otsa São Paulo Pildi ja Heli muuseumis.

Möödunud aasta septembris toimus installatsioon Tallinnas, selle aasta juunis Edmontonis. Kui Eestis ja Kanadas oli linnakodanike osavõtt väga aktiivne, siis brasiillased ei olnud väga vaimustunud ideest anda oma telefon 24 tunniks kahele heledapäisele välismaalasele - rahvast täis metroojaamas õnnestus kokku koguda kümmekond telefoni.

«Inimesed olid väga kõhklevad, kui me palusime neil projektis osaleda,» rääkis Eve Arpo. «Paljudele on mobiiltelefon eluliselt tähtis ja sellest ei taheta isegi 24 tunniks loobuda. Aga need, kes lubasid oma telefoni puu otsa riputada, olid järgmisel päeval väga rahul oma otsusega.»

Telefonivaba päeva üle rõõmustas näiteks koristajana töötav Ruth, kelle sõnul sai ta üle pika aja veeta õhtu pere keskel ilma, et keegi oleks telefonikõnega seganud.

«Aga hommikul tundsin mobiiltelefonist puudust küll,» tunnistas Ruth. «Tütar oleks peaaegu kooli hiljaks jäänud, sest ma kasutan telefoni ka äratuskellana. Ja päeva peale see vajadus telefoni järele aina suurenes.»

Ruth tunnistas, et kauemaks kui üks päev telefoni käest ära anda ei oleks olnud võimalik, sest ta ootas tööpakkumist.

Teisipäeva hommikuni vältava Mobilefest 2008 raames oli välja pandud üle kümne mobiiltelefonidega seotud töö, kuid kõige rohkem tähelepanu võitis just eestlaste installatsioon. Mõtte, kas me kasutame oma telefone liiga palju või annab telefon meie igapäevaelule tähtsaid väärtusi juurde, tõstatasid oma õhtustes uudistesaadetes kõik Brasiilia suuremad telekanalid.

Tagasi üles