Tähelepanu - vana muusika ja noor tants

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanamuusikafestivali nimekaim esineja on Conrad Steinmann (vasakult teine) ja Ensemble Differencias.
Vanamuusikafestivali nimekaim esineja on Conrad Steinmann (vasakult teine) ja Ensemble Differencias. Foto: Repro

Täna algab Viljandis järjekorras juba 19. Noore Tantsu festival (NoTaFe) ning homme õhtul saab hoo sisse 26. järjekorranumbrit kandev Viljandi vanamuusikafestival.


Vanamuusikafestivali avakontsert Tõnis Mägi ja Hortus Musicuse esituses kannab pealkirja «Ajatud trubaduurid». Lõppkontsert, kus esinevad Conrad Steinmann ja Ensemble Differencias, on pealkirjaga «Euroopa piiridel» ning kõik muu jääb nii ajaliselt kui muusikaliselt sinna vahele.

Festivali kunstilise juhi Neeme Punderi kinnitusel on vanamuusika tunnetus väga lai. «Eesti vanim vanamuusikasündmus vaatab muusikaliste protsesside peale juba ammu tõeliselt ajatu ja kõikehaarava pilguga,» ütles ta. «See on otsekui kõrgel mäel kükitava kotka valvas, terav seire, kelle eest ei jää nähtamatuks ükski liivatera, ükski muusikaline liikumine ajaloos enne ega praegu.»

Kuulamist väärt muusika

Festival pakub kuuel päeval kuulata kaheksat eriilmelist kontserti. Festivali korraldusjuhi Aivar Trallmanni sõnul on kõik uus ja vana samal ajal.

«Oleme otsinud Viljandis uusi esinemispaiku, tänavu leidsime Bonifaciuse gildi pööningu, kus toimub kaks kontserti,» kõneles ta. «Tänavu laieneme ka väljapoole Viljandit, Conrad Steinmann esineb oma kvartetiga Rakveres.»

Suurim kollektiiv, kes festivalil üles astub, on 60-liikmeline Hollandi National Youth Fanfare Orchestra. Orkestri esituses kõlab renessanssmuusika kõrval valik uuemaid viise, kaasa arvatud Leonhard Bernsteini kompositsioonid.

Festivali peaesineja on maailma vanamuusikute absoluutsesse eliiti kuuluv plokkflöödivirtuoos Conrad Steinmann Šveitsist koos ansambliga Ensemble Diferencias. Steinmann mängib ka haruldasel Vana-Kreeka instrumendil aulosel. Kontserdil kõlab muusika Euroopa äärealadelt. Steinmanni kontsert lõpetab ühtlasi tänavuse vanamuusikafestivali.

«Meie kuulajaskond on aasta-aastalt suurenenud ja sõna «vanamuusika» ei kõla peletavalt elitaarsena,» möönis Trallmann. «Nii palju festivali passe kui sel aastal pole me kunagi varem müünud.»

Mittetulundusühingu Evestuudio vedamisel toimuv Noore Tantsu festival pakub huvilistele võimaluse lisaks arvukatele etendustele õpetada ja õppida. Eesti koreograafidest on oma loomingut näitamas Karl Saks, Eike Ülevain ja Jaak Sapas, Rain Saukas ja Alexis Steeves.

Avatud meelega festival

Festivali väliskülalised on Dominik Grünbühel Austriast ning Brian Gerke ja Steinunn Ketilsdóttir Islandilt. Lisaks saab näha videoinstallatsioone Quintus Masiuselt (Holland) ja Karin Fisslthalerilt (Austria) ning improvisatsioone NoTaFe suvekooli õpetajate Andrew Morrishi (Austraalia) ja Sten Rudströmi (USA) esituses.

Festivali viimasel päeval etendub Peter Stameri, Sybrig Dokteri ja Frank Willensi lavastus «For Your Eyes Only», mis on loodud nädala jooksul.

Lisaks tihedale programmile saab osaleda festivali suvekoolis, kus õpetavad 11 rahvusvaheliselt tunnustatud õpetajat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles