Suurepärane suupill kõlab taas suvepealinnas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnusse on oodata Philip Achille’i, kes on salvestanud suupillimuusikat ka mitmetele filmidele, sealhulgas «Mr. Beani puhkusele».
Pärnusse on oodata Philip Achille’i, kes on salvestanud suupillimuusikat ka mitmetele filmidele, sealhulgas «Mr. Beani puhkusele». Foto: Erakogu

Sedapuhku lausa juubelihõnguliselt, sest juba kümnendat korda peetakse Pärnus suupillifestivali Baltic Nordic Harmonica, mis algab 29. juulil ja kestab traditsiooniliselt kolm päeva, tuues kokku üle paarisaja suupillimängija Euroopast ja USAst.



Festivali avapäev on pühendatud suuresti konkursile, kus osalejad esinevad rahvusvahelise autoriteetse žürii ees. Sama päeva õhtul kell seitse on aga kõik oodatud Pärnu kontserdimajas toimuvale galakontserdile «Tähtede paraad», mis on suurejooneline sissejuhatus kolmepäevasele muusikamaratonile.

Esinejate hulgas on nii vanu tuttavaid kui uusi huvitavaid muusikuid, kes tõestavad, kuivõrd mitmekülgne instrument see pealtnäha lihtne suupill võib olla ja kui erinevat muusikat on sellega võimalik mängida.

Kohal ka maailmameister

Kui galakontserdi avavad noored suupillimängijad, siis hiljem võib laval näha ka maailmameistreid. Ja see pole mingi nali, sest kvartett Harmonicamento on selle tiitli ansamblite kategoorias võitnud koguni kaks korda – aastail 1997 ja 2001. Saavutus on seda tähelepanuväärsem, et World Harmonica Festival Saksamaal, kus ihaldatud autasu võib võita, toimub vaid iga nelja aasta tagant – nagu olümpiamängudki!

Pärnu festivali kauaaegsed fännid mäletavad kindlasti, kui esmakordselt käis oma ema valvsa pilgu all esinemas poisiohtu suupillitalent Inglismaalt – Philip Achille.

Tänaseks on temast sirgunud juba 22-aastane noormees, kes lõpetab Londoni Kuningliku Muusikakolledži ja on teinud suurepärase karjääri, kuhu mahub BBC antud parima noore muusiku auhind ja esinemine kuningannale. Achille on salvestanud suupillimuusikat ka mitmetele filmidele, sealhulgas «Mr. Beani puhkus».

Veel üks vana semu Pärnu festivalil on Dennis McMasters, kes teenib elatist hoopis tunnustatud arvutispetsialistina (töötanud sellistes firmades nagu Pepsi-Cola ja Buena Vista) ja muusika on tema jaoks lihtsalt tähtis hobi. Muusikuna on McMasters parim näide looduslikust andest, mis inimesel kas on või ei ole. Temal see vaieldamatult on ja ilmneb nii suupilli- kui kitarrimängus, aga ka laulumaneeris ja eelkõige muidugi laitmatus bluusi- ja rokitunnetuses.

«Life is short, play hard» on McMastersi moto, mida võiks eesti keelde ümber panna umbes nii, et «elu on lühike, mängi, nagu jaksad» – ja seda ta publiku kaasaelamise saatel ka teeb. Kohalik abimees Andres Roots slide-kitarril annab asjale kindlasti veel vürtsi juurde.

Uus ja huvitav tutvus saab olema ungarlane Matyas Pri­bojszki, kes tundub olevat McMastersi tüüpi bluusistiili eelistav suupillimängija. Ta alustas suupillimänguga 15-aastaselt, kui kuulis üht haruldast Sonny Boy Williamsoni lindistust. 1995. aastal lõi oma esimese bändi The Blues Fools, mis sai kiiresti kuulsaks ja õigupoolest tuntuimaks Ungari bändiks Euroopa bluusimaastikul. 2004. aasta jaanuaris kutsus Matyas uued, enamasti džässimõjutustega elukutselised muusikud moodustama Matyas Pribojszki Bandi. Tema eesmärk oli saavutada midagi enamat mitut žanrit viljeleva bändiga, mille kõigil liikmetel oleks juba suur kogemustepagas. Mida ta Pärnus koos oma trioga pakub, jääb kõigile avastamiseks.

Vanadest tuttavatest galakontserdil on mainimata veel põhjanaaber Heikki Jäntti koos Jüri Kõlvarti trioga, ja loomulikult osaleb ka Piccolo suupillikvartett, kuigi selle üks liige Elmar Trink on väga seotud kogu festivali organiseerimisega.

Koostööd tehakse ka David Oistrahhi festivaliga, sellega seoses tekkis idee tellida suupillifestivali juubeliks ka üks suurvorm. Urmas Sisask nõustuski kirjutama esimese eesti suupillikontserdi «Läänemere vetevanad». Galakontserdil toimub selle maailma esmaettekanne, kus Eesti Noorte Sümfooniaorkestri keelpillikoosseisu juhatab Jüri-Ruut Kangur, soleerib Karl Madis ja kaastegev on Piccolo suupillikvartett. Karl Madis kinnitas pärast esimest proovi, et kõik laabub hästi ja kontserdiks peaks tippvorm kätte jõudma.

Vallutatakse ka Vallikäär

Laupäeval muutub Pärnu tõeliselt suupillipealinnaks – hommikul on õpituba algajatele, südapäeval algab aga Vallikäärus tasuta rahvamuusikakontsert «Suupill taskust välja» publiku auhindadele. Pärastlõunal kuuleb suupillimängu juba mitmel vabaõhulaval üle kogu linna.

Kell kuus õhtul algab kuursaalis kontsert «Harmonica Fireworks», kus esinevad konkursi parimad suupillimängijad ja festivali peakülalised. Sellele järgneb kella kaheksast südaööni kestev suur sünnipäevapidu-simman Vallikäärus koos Untsakate ja parimate eesti lõõtsameestega, tantsu ja üllatustega.

Suupillifestival
•    Reedel kella 11–14.30 konkursi Baltic-Nordic OPEN esinemised kuursaalis. Õhtul galakontsert Pärnu kontserdimajas
•    Laupäeval kella 10.30st ootavad kuursaalis huvilisi õpitoad, kontserdid algavad kell 12 kuursaalis
•    Pühapäeval kella 13.15–14 rongkäik läbi linna, kell 14 kontsert kuursaali vabaõhulaval

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles