Täna algav Viru folk pakub nii muusikat, kino kui ka loodusharidust

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.virufolk.ee

Lääne-Virumaal väikeses Käsmu kaptenikülas algab täna kolmepäevane festival Viru Folk, mis pakub mitmekesist kontserdi-, filmi- ja keskkonnaprogrammi.

Kui tavaliselt on Viru folk hoidnud põhjamaist joont, siis seekord on peakorraldaja Peep Veedla sõnul muusikaprogrammis tavapärasest rohkem lõunamaist temperamenti.

Peaesinejateks on tänavu ukrainlaste Haydamaki ning Valgevene müstiline folk-metal ansambel Litvintroll. Hoopis teist laadi rahvamuusikat mängib aga Inglismaalt pärit suupilliguru Steve Lury.

Üle ega ümber aga ei saa loomulikult ka Eesti oma mürabändidest. Teiste hulgas astuvad Käsmus üles Svjata Vatra endise Haydamaki trompetimängija Ruslan Trochinskyiga eesotsas, regilaule ja heavy-metalit miksiv Metsatöll ja loomulikult Viru Folgi veteran-ansambel Zetod, kes isegi kõige külmemal päeval on naeratuse festivalirahva näole toonud.

Samuti tulevad lavale Pantokraator & Jaan Sööt, Paabel & Märt Avandi, Ummamuudu, Justament, Orelipoiss, Indigolapsed, Tuule Kann & Jaak Sooäär, Meister ja Mari, Mari Kalkun, Lea Liitmaa unplugged jne.

Üks olulisemaid osasid festivalil peale muusikaprogrammi on olnud keskkonnateemalised loengud ja matkad. Lisaks huvitavatele esinejatele ja värvikatele retkedele, on Viru Folgi keskonnaprogramm eesotsas Erik Sikuga püüelnud alati taaskasutuse ja keskkonnasõbralikkuse poole. Eelmisel aastal pärjas keskkonnaministeerium Aasta Keskkonnategija 2010 raames MTÜ Viru Folki kui parimat jäätmekäitlejat suurüritustel.

Seekordse Viru Folgi keskkonnaprogrammi aitab täita Keskonnabuss, kus toimuvad erinevad miniloengud tarbimise teemal, meisterdatakse huvilistega vanast kraamist uut ja väljanäitusel on tutvumiseks üleval materjale nii loodushoiust, energiatarbimisest kui jäätmekäitlusest.

Juba traditsiooniks saanud Väravamäng või Käsmumäng toimub sel korral pühapäeva hommikul kell 05:30. Vaid mõned minutid enne päikesetõusu kogunetakse Meremuuseumi taha, et seal juua ära hommikukohv ning seejärel kõndida päeva kõige ilusamatel tundidel Käsmu poolsaarel.

Mõne tunni jooksul värskes hommikuõhus ümber Käsmu kõndides lauldakse läbi kaheksa pikka jutustavat regilaulu.

Lisaks ei puudu ka Ain Mäesalu loeng, kes laupäeva hommikul peab Meremuuseumi küljel loengu «Metsatölli salarelvast». Seda, kas loeng räägib meie möiravast folk-metal ansamblist Metsatöll või muistsest sõjanuiast, saavad teada vaid kohaleminejad.

Eelmisel aastal väga populaarseks osutunud nahkhiirte retk-loengutel saab osaleda ka sel aastal. Öised jalutuskäigud Käsmu poolsaarel algavad nii reedel kui laupäeval kell 23 Neeme tee metsaparklas paikneva Keskkonnabussi juurest. Nende käigus otsitakse nahkhiiri ning räägitakse juttu nende salapärasest maailmast.

Lisaks on kaasas spetsiaalsed aparaadid – nahkhiiredetektorid, mis teevad kuuldavaks inimkõrvale muidu varjatuks jäävate nahkhiirte helidemaailma. Retki juhendavad Oliver ja Rauno Kalda.

Uuendusena saab laupäeva hommikul kell 9 liituda Kristjan Piirimäe loodusretkega «Ainult lindudele», mis on mõeldud eelkõige õrnema soo esindajatele. Laupäeval kell 17 aga kogunetakse Keskkonnabussi juures, et seal koos maailmarändurist loodusmehe Hendrik Relvega minna koos retk-lonegule «Paiga vägi».

Fotograafiahuvilised saavad uusi teadmisi pildistamisest looduses. Kogunetakse reedel kell 19 Keskkonnabussi juures ja laupäeval 13.30 Käsmu Meremuuseumi tagatoas. Näpunäiteid jagab ning töötubade läbiviijaks on fotograaf ja kirjastaja Marko Usler.

Viru Folgi tänavune filmiprogramm on valminud koostöös Kino Artisega ning toob vaatajateni juba traditsiooniliselt põnevaid arhiivkaadreid, filmiklassikat kuid ka ahjusoojalt valminud filme. Seansid toimuvad Käsmu nostalgilises rahvamajas, reedene seanss hea ilma korral Ingmanni merelaval ning laupäeval toimub Tallinki maja hoovis Järva-Jaani kinomuuseumi nostalgiatund.

Muu hulgas pakutakse vaatamiseks Rootsi-Prantsuse koostööd valminud «Müramuusikat» ning Kiur Aarma ja Jaak Kilmi juulis esilinastunud filmi «Tallinna kilud».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles