Linnakunstnik: Tartus on tung skulptuuride järele väiksem kui Tallinnas

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnakunstnik Tiit Kaunissaare
Tartu linnakunstnik Tiit Kaunissaare Foto: Sille Annuk

Tartus on praegu tung uute skulptuuride järele väiksem kui Tallinnas, aga monumentide kontsentratsioon kesklinnas on ka juba päris suur, leiab Tartu linnakunstnik Tiit Kaunissaare.

«Praegu on Tartus tung skulptuuri järele natuke väiksem kui Tallinnas,» arvas Tartu linnakunstnik Tiit Kaunissaare. «Eks meil see monumentide kontsentratsioon on päris suur, kesklinnas eriti. Pigem ma näeksin, et uusasumid tahaksid tsiviliseerimist saada, nende elukeskkonna parandamiseks ma kujutaksin ette küll mõningaid dekoratiivlahendusi,» arutles ta.

«Tallinnas on vist selliseid tegelasi rohkem, kes oma kulu ja kirjadega midagi teeks, aga Tartus kipub olema kombeks arvamus «tehtagu» – kodanikud avaldavad suurepäraseid mõtteid, aga rahaline kate jääb napiks,» tõdes Kaunissaare.

Kui kellelgi tekib mõte või ettepanek linna skulptuuri püstitamiseks, annab Tartus selleks nõu, kiidab heaks või lükkab idee tagasi linnavalitsuse juurde moodustatud monumendikomisjon, mida kutsutakse vajadusel kokku. «Seda juhib aselinnapea ja sinna kuuluvad mitmed skulptuuri- ja kultuuriasjatundjad, samuti haljastusest ja muinsuskaitsest, nii et kõikide probleemide osas on teemad kaetud,» tutvustas Kaunissaare.

Tema sõnul on linnal olemas ka monumendikomisjonis läbi vaadatud kava, mis soovitab teatud kohtadesse skulptuure püstitada, kui linnal võimalusi tekib. «Näiteks laulupeomuuseumi õues on üks koht skulptuurile töönimega «Isa ja tütar» - ilmselt on Jannsenitega tegemist. Mõõna tulekuga jäi see teema soiku,» rääkis linnakunstnik.

Ehkki konkreetset skulptuuride paigaldamise korda Tartu linnas pole, on kokku lepitud üldprintsiip, et avalikes kohtades ja avalikkusele suunatud asjad tuleb teha konkursi alusel – on see siis avalik või kutsutud osavõtjatega. «Meil on linna monumendikomisjonis arusaam olemas, kuidas asjad võiks olla – pigem vähem, aga parem,» lausus Kaunissaare.

Skulptuuri paigaldamiseks jõuab idee tõsisema kavani, kui seda peetakse oluliseks ja linnal selleks raha on. «Siis kuulutatakse konkurss välja, sellega leitakse parim lahendus. Konkursi tulemus peab ka linnale rahaliselt jõukohane olema, see sõltub konkursi tingimustest – enamasti anname mõista, kui suured piirid meil ees on,» lausus Kaunissaare. «Sel aastal peaks meil veel tulema üks Tobiase teemaline konkurss.»

Kelle loodud skulptuure Tartus kõige enam on, ei osanud Kaunissaare välja tuua. «Meil on praktiliselt kõik Eesti skulptorid esindatud,» oli ta mitmekesisusega rahul. Tartu linnas olevad skulptuurid on välja toodud ka kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles