Piltuudis: Kabala raudteejaamas lavastati küüditamist

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kabalas väldanud võte oli 70-minutilise mustvalge filmi suurim massistseen – korraga oli platsil 150 tegelast.
Kabalas väldanud võte oli 70-minutilise mustvalge filmi suurim massistseen – korraga oli platsil 150 tegelast. Foto: Mardo Männimägi

Kabala raudteejaamas keriti nädalavahetusel aega 70 aastat tagasi, 1941. aasta 14. juunisse, kui Eestist küüditati Siberisse ligemale 10 000 inimest – noor režissöör Martti Helde võttis üles mängufilmi «Risttuules», mis jutustab toimunust ühe küüditatu, noore naise Erna (Laura Peterson) saatuse kaudu.


Linateosel on originaalne pildikeel – see koosneb 21 ühekaadrilisest stseenist, mille tegelased on paigale tardunud, ning ainus, mis nende vahel ja ümber liigub, on kaamera. «Küüditamisega seiskus ka aeg,» selgitab 23-aastane režissöör. Film on dokumentaalne, kasutatud on küüditatute päevikuid, kirju ja intervjuusid, mille lõigud moodustavad ka kaadritaguse teksti.

Kabalas pühapäeva varahommikuni väldanud võte oli 70-minutilise mustvalge filmi suurim massistseen – korraga oli platsil 150 tegelast. Filmist on filmitud pool, võtted jätkuvad järgmise aasta alguseni. Olude sunnil tuleb Eestis filmida ka Siberit, sealhulgas küüditatute eluolu – selleks ehitatakse produtsent Piret Tibbo-Hudginsi sõnul koguni väike autentne küla.

250 000-eurose eelarvega linateos on äratanud tähelepanu välismaalgi – leitud on rahvusvaheline levitaja. Linastuma peaks film 2012. aasta sügisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles