E-raamatud jõuavad harva raamatukogudesse

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lugerid
Lugerid Foto: SCANPIX

Eestikeelne elektrooniline raamat ei jõua täna Eesti raamatukogudesse, kuna kirjastajad ja raamatukogud ei suuda omavahel kasutamistingimustes- ja tasudes reeglina kokkuleppele jõuda.

Kirjastuse Juura tegevjuht Lea Lumi tunnistas, et e-raamatu temaatika on väga uus ning seda nii müügi kui ka raamatukogudele mõeldud eksemplaride osas, vahendas ERR Uudised rahvusringhäälingu raadiouudiseid.

«Me peame mõtlema oma rahakoti peale ka, sest kui me anname faili raamatukokku, siis me võime võib-olla kirjastuse kinni panna,» lisas Lumi.

«Eesti raamatuturu eripära on see, et raamatukogud on raamatuturul väga suured tegijad, nende ostud moodustavad üsna suure osa kirjastuste käibest ja kahtlemata on kirjastused huvitatud, et raamatukogud ostaksid nende käest ka e-raamatuid,» ütles Eesti Digiraamatute Keskuse juht Margus Küppar, kes usub maailmakogemuse põhjal, et ka Eestis suudavad raamatukogud ja kirjastused e-raamatute laenutamise osas kokkuleppele jõuda.

Üheks lahendamist vajavaks probleemiks on Küppari sõnul näiteks ka see, kuidas tagada, et lugeja raamatukogult laenuks saadud faili kuritarvitada ei saaks, siin on Küppari sõnul kaks lahendust: kas e-raamat varustatakse aeg-pommiga, mis muudab laenutustähtaja kukkumisel e-raamatu lugematuks, või lugeja saab raamatud lugeda raamatukogu internetilehelt, kust pole võimalik raamatut kopeerida, ega välja trükkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles