Disainiööst on saanud disaini rahvusvaheline kümmepäevak

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgusti nagu liblikas: Tarmo Luisu stiilinäide.
Valgusti nagu liblikas: Tarmo Luisu stiilinäide. Foto: Toomas Huik

Innovatsioon, sotsiaalne kaasatus ja inimkeskne disain – need on kuuendat korda toimuva Disainiöö peateemad.


Kui esimene Disainiöö, mille Eesti Disainerite Liit korraldas 2006. aastal ajendatuna soovist tutvustada nii meie kui ka maailmakuulsate tooteloojate saavutusi, leidis tõepoolest aset vaid ühe õhtu ja öö jooksul, siis nüüd on ettevõtmine kasvanud kümnepäevaseks rahvusvaheliseks suurürituseks.

Tänasest järgmise pühapäevani kestval Disainiööl ja ­Euroopa innovatsioonifestivalil «IF...» osalevad lisaks Tallinnale veel Barcelona, Milano, Kortrijk, Lissabon ja Vilnius.

«Disainiöö programm on Euroopa kultuuripealinnale kohaselt mahukas. 60 üritusega nimekirjas leidub arvukalt konverentse-töötube, näitusi, millest tahaksin esile tõsta konverentse: hariduse innovatsioonile keskenduvat «InnoEstonia 2011» ning koostöös Tallinna ja Lahti Ülikooliga teenusedisaini lahkavat «Services of Tomorrow – What’s Next?»,» rõhutab Eesti Disainerite Liidu esimees Ilona Gurjanova.

Eile avati arhitektuurimuuseumis Tarmo Luisu väljapanek «Mäng tulega» ja ulatuslik prantsuse disaininäitus «Saint-Etienne design – creative city for all», mis keskendub urbanistlikele projektidele, täna lõigatakse läbi lint tarbekunsti- ja disainimuuseumi mahukal kodumaise tootekunsti ja innovatsiooniajaloo esitlusel «Uutmoodi». Väga põnev tõotab tulla rahvusvahelise koostööprojekti lõpptulemusi kajastav näitus «Cities For All – Tallinn For All».

Järgmisel reedel avalikustatakse Kumus toimuval galal Design Management Europe’i auhinna saajad ja samas toimub ka nominentide näitus. Viimaste hulka valis rahvusvaheline žürii ka kaks Eesti ettevõtet: Pärnu kohviku Supelsaksad ja loovagentuuri Velvet Creative Alliance.

Disainiööl saab veel näha leedu tekstiilinäitust ja disainiekspositsiooni Lahtist. Projekti «Face2Face» raames tutvustavad oma saavutusi saksa disainibürood. Traditsiooniliselt on Disainiöö kavas suurejoonelised moeetendused, seekord koostöös Tallinn Fashion Weekiga, disainioksjon, Chat Room powered by Pecha Kucha, võrgustumiseks loodud Disainiööklubi, mis tegutseb Eesti Disaini Majas.

Festivali keskpunkt asub Rotermanni keskuses. Seekord peasponsori järgi nimetatud Nokia lounge on huviliste päralt alates 19. septembrist iga päev kella 12–20, pühapäeviti 12–18. Kui Rotermanni keskus uksed kinni paneb, võib arutelu jätkata festivali klubis Kalasadama tänaval.
Kõige parema ülevaate üritustest leiab kodulehelt www.disainioo.ee. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles