Ugalas esietendub Peter Shafferi «Amadeus»

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ugala teater.
Ugala teater. Foto: Elmo Riig / Sakala

24. septembril esietendub Ugala teatri suures saalis Peter Shafferi näidend «Amadeus», mis põhineb heliloojate Wolfgang Amadeus Mozarti ja Antonio Salieri elukäikudel, ent on samas suur fiktsioon.

Mozart elas mitmes mõttes dramaatilist elu, millesse mahtusid nii edukas lapsepõlv, hilisem võitlus karjääritegemise ja kindla töökoha pärast kui ka rindapistmine viletsa rahalise olukorraga ja ka saladuslik surm sel ajal kui ta püüdis lõpetada oma Reekviemi, paljud autorid on leidnud tema elukäigust piisavalt ainest nii romaanideks, näidenditeks, ooperiteks kui ka filmideks, vahendas ERR Uudised.

Aleksander Puškini 1830. aastal kirjutatud näidend «Mozart ja Salieri» ja Nikolai Rimski-Korsakovi selle põhjal kirjutatud ooper, ja ka paljud neist teostest ajendatud kuulujutud, on sajandeid toitnud legendi, et Salieri mürgitas Mozarti, tänased Mozarti uurijad seda teooriat ei kinnita. Pigem peetakse Salierit Mozarti suureks toetajaks, aga see ei sega kirjandusel ja kunstil teha oma tööd.

Shafferi «Amadeus» keskendub looduse poolt antud geniaalse helilooja Mozarti ja kõrgetasemelise musikaalse käsitööoskusega Salieri erinevustele ja omavahelistele suhetele läbi Salieri silmade, püüdes näidata geeniuse vulgaarsust ja tuues esile Mozarti inimlikud nõrkused, Salieri imetlusest Mozarti teoste vastu areneb välja puhtakujuline inimlik kadedus.

Lavastaja Andres Lepiku sõnul räägib see lugu sellest, kuidas me ise enda sees geeniuse hävitame, lavastusele on teinud muusikalise kujunduse helilooja Alo Põldmäe, Mozarti ja Salieri muusikal on lavastuses suur roll. Kunstnikutöö ja kostüümikavandid on teinud on Maarja Meeru Vanemuisest, peaosades on Indrek Sammul ja Martin Mill.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles