ERR.ee: Moskvas avati Solženitsõnile pühendatud näitus

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Solženitsõn
Aleksandr Solženitsõn Foto: AP / Scanpix

Moskvas avati Eesti ja Vene kultuurikoostöö raames Aleksandr Solženitsõnile pühendatud näitus «Gulagi arhipelaag: Eesti saar».

Nobeli preemia laureaadist kirjaniku ja dissidendi 90. sünniaastapäeva tähistaval näitusel on väljas Solženitsõni ning tema eestlastest mõttekaaslaste raamatud, fotod, kirjad ja isiklikud asjad, vahendasid ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Dissidendi lesk Natalja Solženitsõna, kelle abikaasa Gulagi vangilaagrites on olnud, ütles, et Venemaal on Gulagis istunute hulk väga suur.

«Muidugi ka Eestis on see protsent väga kõrge, aga meil on neid palju - praktiliselt igal teisel perekonnal on oma lugu Gulagis hukkunutest,» rääkis ta.

Solženitsõn oli Venemaa üks suuremaid rahvuskangelasi ning kommunismi lammutaja. Eesti kultuurikeskuse «Vene entsüklopeedia» direktor Ljudmilla Gluškovskaja sõnul on näituse avamine aktuaalne, kuna praegune Vene võim püüab taastada just sellelaadset riigikorda, mille vastu Solženitsõn võitles.

«Peame hoidma inimeste mälestust, et noored sellest teaksid ja mäletaksid,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles