Suri metallikunstnik Rein Mets

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Metsa looming.
Rein Metsa looming. Foto: Eesti Kunstnike Liit

Täna hommikul lahkus metallikunstnik ja õppejõud Rein Mets, keda on pärjatud ka Kristjan Raua nimelise preemiaga.

Täna esimestel tundidel lahkus meie seast Eesti Kunstnike Liidu liige metallikunstnik Rein Mets. Kunstnik, kes kohe pärast ERKI (nüüd EKA) lõpetamist 1971. aastal toona ühtses ja klassikalise hõbehallis ehtekunstis kehtestas end kui romantiline mässaja, kui meie ehtekunstis uute materjalide ja võtete kasutaja, ehtele teatud maagilise või sisulise narratiivi lisaja, teatas kunstnike liit. Mets ühendas ehtekunsti dekoratiivsuse ja kujutava kunsti deklaratiivsuse, tõi ehteisse tähenduslikud ready-made detailid, lisas värvi emailiga, vääriskividega ja värviliste metallidega.

Seda kõike perfektses teostuses ja sisulises põhjendatuses. Kuna oma uuenduslikus loomingus ei taganenud ta ehtekunstist selle formaadist ei mõõdus ega funktsioonis, siis avardas ta 80ndatel oma tegevusvälja seinaplaatide ja skulptuursete objektidega, elades nii välja oma fantaasiaid, seoseid reaalsuse ja müstika vahel, vastuolusid oma palju öelda sooviva sisemina ja erakliku hoiaku vahel ning ületades seejuures uskumatuna näivaid tehnilisi finesse.

Metsa loomingut on märgitud auhindadega. 1985. aastal Baltimaade tarbekunstitriennaalil ja Erfurdi tarbekunstikvadriennaalil, 1987.a. omistati talle Kristjan Raua nimeline preemia. 1996. aastast oli ta õpetajaks EKA ehte- ja sepakunsti kateedris.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles