Rapuntsel – teistmoodi nukuetendus

Esme Kassak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varjuteatri prints (Mihkel Tikerpalu) ja Rapuntsel (Laura Nõlvak) vangitornis kohtumas.
Varjuteatri prints (Mihkel Tikerpalu) ja Rapuntsel (Laura Nõlvak) vangitornis kohtumas. Foto: Jaana Juur

Nukuteater ei tähenda juba ammu ainult sirmi ja nukku. Sellisest ettekujutusest aitavad Turu kunstiakadeemias professionaalse nukunäitleja hariduse omandanud noored näitlejad veelgi enam läbi murda.


Nii toob lavastajakäe «Rapuntsli»-etendusega nukuteatris valgeks saanud nooruke Kadri Kalda lühikese etenduse jooksul lavale mitu visuaalset kihti, kus nukku ja nukunäitlejat ei saa sugugi eraldi vaadelda ega tohigi.

Lugu ise on lihtne: rapuntsleid armastav lapseootel naisterahvas peab oma peagi sündiva tütre ohverdama nende maitsvate köögiviljade söömise eest nõiale, kellele aed kuulus. Kiilakas nõiaemand lukustab Rapuntsli kõrgesse torni. Edasi tuleb mängu prints.

Noored ja värskeid teadmisi täis nukunäitlejad jutustasid eraldi kohtumisel, et lisaks tähtsale küsimusele «miks» on nukuteatris väga tähtis «kuidas». Just sellega Kalda osavalt mängibki. Kui printsi mängiv Mihkel Tikerpalu puuhobusel ja nukuprintsi käes hoides saali ratsutab, kostab saalis rõõmsat naeru.

Kõik näitlejad on, muide, kui oma nuku dublandid ja seda mitte ainult välimuse, vaid ka tegude ja dialoogide osas teineteist täiendades. Lisaks põhinukule võib kaugetel radadel rändava printsi puhul näha veel ka kolmandat nukku – miniatuurset printsi.

Lisaks nukuteatrile kohtab ses etenduses ka harvem kasutatud varjuteatri žanrit, tänu millele joonistuvad samadest tegelasest välja veel ühed kujundid. Ja see pole niisama kunsti või eksperimenteerimise mõttes ette võetud, vaid annab tegelikult ka laval kulgevale loole ajas ja ruumis teatud mõõtmeid juurde.

Hirmsad kohad, kus kandev roll parasjagu kurjal emandal Kootil, mõjusid minu nelja-aastasele tütrele hirmutavalt ja südant põksuma panevalt, täiskasvanule aga piisavalt süngelt.

Meeldivalt üllatab selle etenduse juures ka Kaire Vilgatsi loodud muusikaline taust – nimilugu peaosade täitjate esituses mõjub kui tükike tunnusmuusikast, mida võiks eraldigi kuulata. Seegi annab kihte ja filmilikkust juurde.

Varjuteater mängib omakorda kokku lavakujundusega, kus torn, millelt Rapuntsel oma lopsakat ja pikka patsi alla viskab, muutub vahel otsekui suureks-suureks Rapuntsli näoks.

Põnev etendus nii lapsele kui ka temaga kaasa tulnud täiskasvanud saatjale. Grupid saavad aga lisaks tellida isegi Rapuntsli-teemalise õpitoa, kui veidi üle poole tundi kestvast näidendist väheks jääb.

Uus etendus
«Rapuntsel»

•    Esietendus 2. oktoobril nuku- ja noorsooteatri väikeses saalis
•    Autorid Jacob ja Wilhelm Grimm
•    Lavastaja Kadri Kalda
•    Laulusõnade autor Jaan Pehk
•    Mängivad Laura Nõlvak, Katri Pekri ja Mihkel Tikerpalu
•    Vanusele 4+

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles