Gerda Kordemets lahkub Eesti Televisoonist

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gerda Kordemets Pruutide kooli proovis sel suvel.
Gerda Kordemets Pruutide kooli proovis sel suvel. Foto: Array

Tuntud teletöötaja ja  lavastaja Gerda Kordemets otsustas Eesti Televisioonist lahkuda. Lähiaja plaanides on tal kavas oma näidendi «Pruutide kooli» põhjal kirjutada filmistsenaarium ja panna paberile juba uus näitemäng.

«Minu töösuhe lõpeb omal soovil ehk minu ettepanekul. Juba mõnda aega on minu suurimad loomingulised väljakutsed olnud kahjuks väljaspool ERRi . Eelmisel talvel kirjutasin näidendi «Pruutide kool», mille suvepuhkuse ajal Tõstamaa mõisas lavastasin. Kohe on Tänapäevalt ilmumas koos Anne Tuulinguga kahe aasta jooksul kirjutatud raamat Sulev Nõmmikust,» ütles Etv lavastuslike saadete toimetuse juhataja Gerda Kordemets.

ETVs on praegu Kordemetsa sõnul lavastuslike saadete osakaal pisike ja seega oli ka tema koormus väike. «See pole sellest, et draamat ETV eetrisse ei igatsetaks, lihtsalt majanduslikud võimalused on piiratud,» selgitas lavastaja.

Kordemetsa sõnul lootis ta pikka aega, et ETV järgmise suure draamasarjana sünnib 1941. aasta küüditamisest kõnelev «Siber», mille käimalükkamine on veninud. «Osalt ilmselt ka minu süü tõttu,» tõdes ta. Praegu on «Siberi» tootmine Kordemetsa sõnul üle minemas väiketootjale. «Minu jaoks tähendab see aga seda, et üks loominguline väljakutse on vähem - ja mina siiski ei kujuta Rahvusringhäälingu teledraama osakonda ette ainult telliva üksusena, vaid pigem ikka tootjana,» sõnas lavastaja.

Lähiajal on Kordemetsal plaanis hakata tegelema «Pruutide kooli» näidendil põhineva filmistsenaariumiga. «Kas sellest elulooma saab - elu näitab,» lisas ta. Kordemetsa sõnul on tal n-ö peas olemas ka uus näidend tulevaks suveks, mis ühte otsapidi põkkub «Pruutide koolist».

«Nende suurte asjade kõrvalt olen ma endale krabanud ka mitmeid väiksemaid töid, mis peaksid tagama enam-vähem inimväärse sissetuleku,» lisas ta.

Kordemetsa kinnitusel tema suhted ERRiga ei lõpe. Ta on kindlasti valmis telemajas uusi väljakutseid vastu võtma, küll aga soovib ta, et need oleksid loomingulised. «Näiteks režissööritöö, kelleks ma ju tegelikult olen õppinud ja mis mulle siiski kõige rohkem meeldib.»

ETV on parim paik töötamiseks
Oma loominguaastatele ERRis vaatab Kordemets enda sõnul tagasi suure soojusega. «Ma olen siit nüüd teist korda minemas, ja ega ma tagasitulemist ei välista nüüdki. On olnud erinevaid aegu, aga Eesti
Televisioon on küll raudselt üks paremaid töökohti, mida ma tean. Aeg-ajalt peabki ära käima, tuulutamas, ringi vaatamas - see puhub pea klaariks ja paneb väärtused paika. Liiga kaua ühe koha peal istudes muutud mugavaks ja ei oskagi seda enam võib-olla õigesti hinnata.»

Seni tehtud töödest rääkides tõdes lavastaja, et kõige hilisemad asjad on ka südemele kõige lähemal.

«Aga ma arvan, et ka objektiivselt on minu kõige olulisemaks tööks olnud Ilmar Raagi filmist «Klass» välja kasvanud telesari «Klass: elu pärast»,» tunnistas Kordemets. Eriti südamelähedased on talle sarja 2. ja 5. osa, mille kaasstsenarist ja režissöör ta oli.

«Kui kaugemale tagasi vaadata, siis üliägedad aastad olid 1986-1988, kui tegime koos Urmas Oti, režissöör Jaan Pihlaku, operaator Aare Variku ja kunstnik Eugen Tambergiga «Teletutvust». Sõitsime läbi kogu Nõukogude Liidu, kohtusime selliste inimestega! Õpi- ja rännuaastad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles