Mati Põldre saab 75 – ikka juhtub!

Manfred Vainokivi
, Sinu kõige lorum assistent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Põldre aktsioonis.
Mati Põldre aktsioonis. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

See oli vist aastal 1983 või 1984, kui Sa, Mati, tegid dokumentaalfilmi Viljandist, mind oli määratud Sinu assistendiks. Pakkisime hommikul telemajas tehnika ja lindid takso peale ja sõitsime Viljandi seavabrikusse.

Seavabrikus selgus, et olin filmilindi Tallinna unustanud. Võte jäi ära, leppisid seavabriku direktoriga uue aja kokku ja mina sõitsin tagasi Tallinna lindi järele.

Mis teha, ikka juhtub.

Järgmisel päeval toimus võte miskis kultuurimajas. Võtte lõpus pakkisin tehnika kiiresti takso peale ja sõitsime seavabrikusse ärajäänud intervjuud tegema. Ütlesid, et hea oleks võtta teleoptikaga. Mulle meenus, et olin optika unustanud kultuurimajja klaveri peale.

Juhtub.

Mõni päev hiljem filmisime rongkäiku. Andsid oma koti minu kätte, et hoia. Pärast võtet küsisid: kus kott on?

Ma tõesti ei tea, kuhu see kuradi kott jäi ja Sinu rahakott ja pass ühes sellega.

Ja siis hingasid Sa sügavalt läbi nina sisse ja ohkasid, et mille eest jumal teda karistab.

Õnneks oli keegi aus inimene toonud koti Viljandi hotelli, kõik asjad kenasti alles. Õhtul ütlesid Sa hotellis, et lähme restorani, Sa teadsid, et assistendil raha ei ole. Mina maksan, ütlesid Sa.

Selle paari nädala jooksul Viljandis olid Sa oma hoiakuga mulle õpetanud rohkem kui mu eelnev elu, õpetajad, treenerid ja sugulased kokku. Sellest ajast olen Sind ikka oma õpetajaks pidanud.

Siiani haaran Su filmide «Igavesti Teie» ja «Meie Artur» järele - iga kord, kui ma omadega puntras olen. Sealt on, mida õppida – soojust, õiget meeleolu, kompositsiooni...

Mati Põldre 75!

Mida Sulle soovida?

Ma tean, et Sul on käsil üks film. Soovin, et see tuleks Sinu nägu ja Sinu parimate päevade kõrgusel. Tahaksin Sind selle tegemise juures aidata ja luban, et enam ei kaota ma ära Sinu kotti, passi, optikat ega filmilinti.


Pühapäeval sünnipäeva tähistavale Mati Põldrele pühendab ETV 2 ka teemaõhtu, mille kavas on filmid «Need vanad armastuskirjad», «Igavesti Teie» ja «Setu laulud» ning juubilarist tehtud telesaated.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles