Loodav andmebaas koondab kõik Eestis tehtud filmid

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmirullile talletatu on varsti hõlpsamini leitav.
Filmirullile talletatu on varsti hõlpsamini leitav. Foto: Panther Media/Scanpix

Järgmise aasta lõpus peaks valmima Eesti filmi andmebaas, kuhu koondatakse kõik Eestis valminud filmiteosed alates omaaegsetest ringvaatepaladest ja reklaamidest kuni pikkade mängufilmideni.

Nelja aasta töö tulemusena on valminud andmebaasi IT-lahendused ja kantud sinna seni eri infokogudes olnud esialgsed andmed, neist esimesed juba aastast 1912, vahendas ERR uudisteportaal rahvusringhäälingu raadiouudised.

Andmebaasi üks eestvedajaid Hagi Šein ütles, et selles on põhjalikult kirjeldatud, märksõnastatud, piltide, klippide ja videotega varustatud umbes 15 000 -16 000 filmiteost ja kõike saab otsida tegijaid, asutusi ja filmiliike pidi.

Filmiteosena käsitletakse andmebaasis tema sõnul üht terviklikku filmi, olgu ta ükskõik kui pikk. Kõige väiksem ühik, mida kodeeritakse, on ringvaatepala, rääkimata umbes 1000 mängufilmist, üle 2000 dokumentaalfilmist, amatöör- ja reklaamfilmidest ning isegi filmimaterjalist, mis pole filmiks saanud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles