Rootsi Akadeemia juht astus tagasi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Horace Engdahl.
Horace Engdahl. Foto: AFP / Scanpix

Mainekaid Nobeli kirjanduspreemiaid jagava Rootsi Kuningliku Teaduste Akadeemia peasekretär Horace Engdahl teatas, et lahkub järgmise aasta juunis ametist.


59-aastase Engdahli sõnul tegi ta vastava otsuse juba kevadel ning tema lahkumine oli akadeemia hästi hoitud saladus. Engdahli sõnul pole tema tagasiastumine seotud hiljuti Nobeli fondi tabanud skandaalidega, vahendas thelocal.se.

Engdahl tegi oma otsuse avalikuks eile Stockholmis toimunud akadeemia traditsioonilisel aastalõpu koosolekul.

Engdahl lahkub akadeemia juhi kohalt 1. juunil 2009 ehk täpselt kümme aastat pärast ametikoha ülevõtmist Sture Allenilt.

«Ta tundis, et on õige aeg asjad kellegi teise kätte usaldada,» ütles Engdahli assistent Ulrika Kjellin Samuelsson TT uudisteagentuurile.

Engdahl ütles Rootsi väljaandele Svenska Dagbladet antud usutluses, et soovib rohkem pühenduda oma kirjanikukarjäärile ning veeta rohkem aega Berliinis, kus tema Eesti päritolu naine Ebba Witt-Brattström on külalisprofessor. Engdahli ja Witt-Brattströmi kutsutakse Rootsis hellitavalt ka kultuuri kuningapaariks.

Teada on juba ka see, kellest saab Engdahli mantlipärija. Pärast maineka kirjaniku ja kirjanduskriitiku lahkumist hakkab Rootsi Akadeemiat juhima akadeemia noorim liige 51-aastane ajaloolane ning kirjanik Peter Englung.

Rootsi Akadeemia asutati 1786. aastal Prantsuse Akadeemia eeskujul. Akadeemial on 18 liiget, kes valitakse eluks ajaks. Üheks nende vastutusrikkamaks ülesandeks on Nobeli kirjanduspreemia laureaadi valimine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles