Homme algab Helsingi raamatumess

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves Helsingis kogumikku «Omalla äänellä» - «Sõna jõuga» esitlemas.
President Toomas Hendrik Ilves Helsingis kogumikku «Omalla äänellä» - «Sõna jõuga» esitlemas. Foto: Priit Simson

Homme, 27. oktoobril algab Helsingi raamatumess, mille teemamaa on tänavu Eesti, kultuuriminister Rein Lang avab Eesti messiboksi, nn musta kuubi homme kell 13.

«Eesti esinemine messil on tõeliselt silmatorkav, seda nii väljapandud teoste, messil esinevate autorite kui ka efektse kujundusega messiboksi poolest,» ütles kultuuriministeeriumi kirjandusnõunik Asta Trummel. «Eesti teoste soomendusi ja Eesti-teemalisi teoseid on Soomes sel aastal ilmunud rohkem kui viimase kümne aasta jooksul kokku,» lisas Trummel.

Esimest korda ilmuvad soome keeles Ene Mihkelsoni ja Mari Saadi teosed, tõlgitud on ka palju luulekogusid, teiste seas Tõnu Õnnepalult, Wimbergilt ja Doris Karevalt. Peaaegu kõikide tõlgitud  teoste autorid esinevad messil. Peale raamatuesitluste toimub hulganisti teemaseminare, kus arutletakse Eesti lähiajaloo, kirjanduse ja ühiskonna arengu üle.

Eesti messiboksi pindala on 200 m². See jaguneb avatud ruuduks ja mustaks kuubiks. Avatud ruut toimib raamatupoe ja näitusepinnana. Must kuup on üldisest messisuminast eraldatud ruum, kus võib jälgida mitmekülgset programmi. Musta kuubi kõrgus on 9 meetrit. Messiboksi ideelise lahenduse autor on luuletaja ja graafiline disainer Asko Künnap.

Helsingi raamatumess kestab kuni 30. oktoobrini. Esinduslik mess, kus esitletakse kahekümne Eesti autori soome keelde tõlgitud teoseid, on Soomes selle sügise üks mõjukam kultuurisündmus.

Messi avamisel kõneleb president Toomas Hendrik Ilves, kes esitleb raamatumessil ka oma kogumikku «Omalla äänellä».

Neljapäeva, 27. oktoobri keskpäeval esitletakse Helsingi raamatumessil president Ilvese esseede, artiklite ja kõnede kogumikku «Omalla äänellä» - «Sõna jõuga». Raamatu teemadel vestlevad Toomas Hendrik Ilves, Soome eelmine välis- ja nüüdne väliskaubandusminister Alexander Stubb ning raamatu tõlkija Jouko Vanhanen. Vestlust juhib raamatu koostaja Iivi Anna Masso.

Samal päeval kell 14 intervjueerib Iivi Anna Masso president Ilvest Soome suurima raamatupoe Akateeminen Kirjakauppa laval ning kell 14.30 kirjastuse WSOY laval.

Soome kirjastuse WSOY välja antud raamatus "Omalla äänellä" jutustab president Ilves Eesti tagasipöördumisest Euroopa kaardile ning elust, kirjandusest ja muusikast - unustamata Soome ja Eesti lähedasi suhteid, meie erinevusi ja sarnasusi, seda, mida ajalugu on meile mõlemale õpetanud. Raamatu sisuks on presidendi kõned ja esseed. Tema seisukohtade kujunemislugu ja tausta avab pikem intervjuu, mille on teinud raamatu koostaja Iivi Anna Masso.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles