Tudengite ehitatud soohotell ootab külastajaid (2)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudengite ehitatud soohotell
Tudengite ehitatud soohotell Foto: Mari Hunt

Eesti kunstiakadeemia (EKA) sisearhitektuuri osakonna ja arhitektuuribüroo b210 korraldatud suvekooli FLOODED (Üleujutatud) tulemusena avati tudengite disainitud ja valmis ehitatud metsaobjekt, milleks tänavu on luha kohal kõrguv soohotell.

Suvekooli ühe rajaja ja juhendaja, arhitektuuribüroo b210 arhitekti Mari Hundi sõnutsi oli Muinasküla-nimelisel lõkkeplatsil siiani puudu vihma ja tuule eest varju minemise koht. "Nii asusime koos tudengitega lahendama ülesannet, kuidas peita ööbimispaik jõekaldale nii, et see liigselt silma ei torka, ent on küllalt suur, et mahutada üle kümne inimese. Kui siiani oleme Soomaal suvekoolide käigus ehitanud ujuvat arhitektuuri, siis tänavune objekt on tõstetud kõrgetele jalgadele ning ankurdatud jõekaldasse – vesi võib tõusta, ent isegi väga kõrge veetaseme puhul jäävad vähemalt ülemistel korrustel ööbijate asemed kuivaks," kirjeldas Hunt.

Soomaa tingimustega kohanduvalt on objektil eraldi sissepääs kõrgema veetaseme tarbeks: Tõramaa jõe poolselt küljelt saab soohotelli siseneda otse paadist. Nüüd ootab sild-hotell külastajaid ja katsetajaid Soomaa rahvuspargi territooriumil RMK Muinasküla lõkkeplatsil, olles matkaradade võrgustiku osana RMK hoole all nagu mullu suvekoolis valminud ujuvsaun VALA.

Tudengite ehitatud soohotell.
Tudengite ehitatud soohotell. Foto: Virgo Pärn

Suvekool FLOODED (Üleujutatud) toimus sel aastal Soomaal juba kolmandat korda. Osalema oli valitud tudengeid peale Eesti 13 riigist. EKA tudengeid oli grupis vaid kaks, ülejäänud olid pärit maailma tippu kuuluvatest arhitektuuri ja disainikoolidest. Tänavu võtsid suvekoolist  eestlaste kõrval osa disaini- ja arhitektuuritudengid Kanadast, Iirimaalt, Hollandist, Taiwanist, Uus-Meremaalt, Rootsist, USAst, Soomest, Ühendkuningriigist, Tšehhist, Taanist ja Jaapanist. Koolidest olid esindatud maailma absoluutsesse paremikku kuuluvad Harvardi ülikool (USA), RMIT (Austraalia), Aarhusi arhitektuurikool (Taani), Aalto ülikool (Soome), Delfti tehnikaülikool (Holland), Viini tehnikaülikool (Austria), Eindhoveni disainiakadeemia (Holland), Oslo arhitektuuri ja disainikool (Norra), sanuti Hosei ülikool (Jaapan) ja Tšehhi tehnikaülikool.

Soomaa iseäralikku loodus- ja elukeskkonda uurivas suveülikoolis analüüsitakse, millist ruumi inimene ebatavalises looduskeskkonnas ellujäämiseks vajab. Suvekoolis kuuldu ja õpitu tulemusena ehitavad tudengid valmis piirkonna iseärasustest inspireeritud väikeobjekti, pidades silmas, et rajatav objekt võtaks arvesse Soomaa viienda aastaaja muutuvat maastikku, teede- ja vetekaarti. Eestile omaselt ehitatakse objekt puidust: puidu kui materjali tundma õppimine on olnud suvekooli korraldava EKA sisearhitektuuri osakonna üks lähtepunkte.

EKA sisearhitektuuri osakonna rahvusvaheline suvekooli korraldati Dora Pluss programmi rahastusel, Kultuurkapitali toetusel ning koostöös RMKga. Oma õla panid alla ka Nordwood, Liviko ja Põhjala.

Suvekooli juhendajad: b210 arhitektid, Sami Rintala, Hannes Praks

Tudengite ehitatud soohotell
Tudengite ehitatud soohotell Foto: Mari Hunt
Tudengite ehitatud soohotell
Tudengite ehitatud soohotell Foto: Mari Hunt
Tudengite ehitatud soohotell
Tudengite ehitatud soohotell Foto: Mari Hunt
Tudengid ja nende ehitatud soohotell
Tudengid ja nende ehitatud soohotell Foto: Mari Hunt
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles