Helsingi raamatumessi kuulsamaid külalisi on USA koomiksikunstnik

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helsingi messikeskuses avati raamatumess, mille peakülaliseks on Eesti.
Helsingi messikeskuses avati raamatumess, mille peakülaliseks on Eesti. Foto: Peeter Langovits

Helsingi raamatumessi üks vaieldamatuid superstaare on koomiksikirjanik ja -kunstnik Don Rosa, kelle autogrammisoovijate saba lookles pikalt läbi messihalli.

Aku Ankka ehk piilupart Donald tähistab tänavu Soomes oma 60. ilmumisaastat; kui Ameerikas on Disney koomiksid juba pool sajandit unustusehõlmas, siis Euroopas ja eriti Soomes kasvavad lapsed endiselt Donaldi seiklustega üles ja täna oli endistel ja praegustel lastel võimalus kohtuda ühega Donaldi ristiisadest, vahendas ERR Uudised.

Esimene Aku Ankka koomiks ilmus Soomes 1951. aastal ja on olnud menukas kõik need aastakümned, Don Rosa usub, et piilupart Donaldi tohutu menu võrreldes Ameerikaga ongi seotud Teise maailmasõja järgse ajaga, kus Euroopa oli igas mõttes rusudes ja Disney koomiksid esimene odav massimeelelahutus.

«Piilupart Donaldit hakati välja andma Euroopa erinevais riikides vahemikus 1948-51 ja temast sai rahvuslik kangelane, Donaldist sai ka traditsioon, mida põlvest põlve edasi anti, mitte miski Ameerikas ei ole nii populaarne kui piilupart Donald siin on, mitte miski,» rääkis Don Rosa.

Rosa on ise omamoodi Donaldi ohver, nimelt kasvas temagi üles selle Carl Barksi loodud koomiksikangelasega ning just seepärast sai temast koomiksikunstnik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles