Aastas toimub Eestis tuhatkond kultuuriüritust

Heili Sibrits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KUltuurkapitali aastapreemiate jagamine.
KUltuurkapitali aastapreemiate jagamine. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuhu peaks eesti kultuur arenema ja miks? Need on küsimused, mille üle hakatakse peagi Eesti Kultuuri Koja kokku kutsutaval koosolekul vaidlema. Uute sihtide seadmisel on abiks Eesti kultuuripoliitika arengusuundade tulemuste analüüs. Kultuuriministeeriumis valminud analüüsi olulisemaid valupunkte vahendab Heili Sibrits.

Sadakonnas suuremas ja väiksemas regulaarse näitusetegevusega näitusesaalis ja galeriis toimub aastas umbes tuhat eri formaadis (näitus, seminar, konverents, töötuba jm) kunstisündmust ja -üritust. Riikliku rahastuse kokkukuivamise vastukaaluks on jõuliselt kasvanud omaalgatuslike organisatsioonide tegevus (nt kunstikriitika blogi Artishok, EKKM jpt).

Suureks probleemiks on vabakutseliste loovisikute sotsiaal­sed garantiid, kultuuriministeerium on loonud töörühma, mis otsib kõiki osapooli rahuldavat lahendust. Majanduslanguse tingimustes on tõsise tagasilöögi saanud aastatuhande vahetusel jõudsalt arenenud kunstiturg.

2011. aastal võttis valitsus vastu kunstiteoste tellimise seaduse. Tänavu valmis ka majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi eestvedamisel riiklik disaini tegevuskava.

Eesti kunstnikud ja kuraatorid, järjest jõudsamalt ka galeriid, teevad aktiivset rahvusvahelist koostööd. Eesti kunsti tutvustamine välismaistele kunstiprofessionaalidele on üks Kaasaegse Kunsti Eesti Keskuse ülesandeid infokeskusena. Vähenenud on riigipoolsed ostusummad kogude täiendamiseks kunstipärandi osas, kaasaegse kunsti (sh tarbekunsti) oste toetab Eesti Kultuurkapital otse­stipendiumidega kunstnikele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles