Põhuteater viiakse Lilleorgu

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna alustatakse sel kevadel Tallinnasse Skoone bastionile rajatud NO99 Põhuteatri mahavõtmisega ning hoone konstruktsioon viiakse Tallinna külje alla Lilleorgu, kus sellest saab seal tegutseva MTÜ peamaja.

Hoone jääb tulevikuski avalikku kasutusse - annetuste toel ning talgute korras rajatavasse hoonesse tulevad lisaks suurele saalile ka avatud ateljeed, köök ja söögisaal ning toad külaliste majutuseks.

Hoone konstruktsiooni ei muudeta, küll aga ruumiplaani. Samuti tehakse võimalikuks maja aastaringne kasutamine. Uue hoone projekt valmib 2012. aasta veebruariks ning ehitusega loodetakse alustada sama aasta suvel.

Lilleoru uue peamaja arhitektideks on Ain Padrik ja Sven Koppel. «Ehitist planeeritakse loodusehitisena ja võimalikult palju soovitakse kasutada taaskasutatavaid materjale. Hoone ümbrusesse on kavandamisel permakultuuri õppeaed,» sõnas ökodisainer ja Lilleoru MTÜ liige Reet Aus.

Teater NO99 kunstilise juhi Tiit Ojasoo sõnul on tal ning maja idee autoril Ene-Liis Semperil väga hea meel, et Põhuteatri hoone leiab tulevikus taas kasutamist. «Meie idee oli rajada NO99 Põhuteater kui ajutine hoone ning Skoone bastionil teda tõepoolest enam varsti ei olegi,» lisas Ojasoo. «Seda enam on rõõm, et üks ruum ehitatakse taas üles ning täidetakse teistmoodi sisu ja uute inimestega. Muidugi ei ole see enam NO99 Põhuteater, see on uus ruum. Kuid sarnaselt Põhuteatrile on ka Lilleorgu planeeritav uus ruum mõeldud avalikuks kasutamiseks ning tema rajamine toimub ühiste jõududega: nii meie kui nende hoone sai püsti tänu ühiskonna tugevale toele. Ja ma usun, et energia, mille NO99 Põhuteatri autorid, seal esinenud kunstnikud ning etendusi, kontserte ja installatsioone vaadanud inimesed sellesse hoonesse panid, elab edasi ka Lilleorus.»

Vastavalt NO99 ja MTÜ kokkuleppele tasub hoone lahtivõtmise ja teisaldamise kulud Lilleoru MTÜ. Vajaliku summa kogumiseks avas Lilleoru fondi, kuhu on annetanud juba enam kui 200 inimest. Annetuste kogumist jätkatakse, seda saab teha MTÜ Lilleoru arveldusarvele 221017045549 selgitusega «annetus uuele hoonele». Lisainfo: www.lilleoru.ee.

Lilleoru on õppe- ja elukeskkond koolituskeskuse ja ökokülaga, mille missioon on inimese teadlikku arengut toetavate õpetuste jagamine ja rakendamine. Muuhulgas antakse seal edasi budismi, hinduismi, indiaani, jooga jt õpetusi, viiakse läbi kursusi, antakse välja trükiseid jms.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles