Teatrilavale jõuavad kasuvanemate lood

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Südames sündinud».
«Südames sündinud». Foto: Plakat

4. novembril esietendub Estonia teatri kammersaalis dokumentaallavastus «Südames sündinud», mis käsitleb esimest korda avatult ja sügavuti kasuvanemluse temaatikat Eesti ühiskonnas. Lavastus valmis Eesti hooldus-, eeskoste ja lapsendajaperedega tehtud intervjuude põhjal. «Südames sündinud» dramaturg on Andra Teede, lavastas Maria Peterson Theatrumist ning mängivad Tallinna Linnateatri näitlejad Hele Kõrve, Tõnn Lamp ja Külli Teetamm. Lavastus on osa Tervise Arengu Instituudi (TAI) perepõhise asendushoolduse teavituskampaaniast.

Lavastuse algupärase teksti autor Andra Teede kohtus sel suvel Eesti inimestega, kes jagasid temaga oma pere lugusid. «Sain tuttavaks ja vestlesin väga erinevate inimestega, kes rääkisid oma igapäevaelust, raskustest ja rõõmudest – kokku sai sellest eriline lugu suurest armastusest ja pereks kasvamisest,» võttis autor lavastuse teksti loomeprotsessi kokku. Teede lisas, et lavastuse «Südames sündinud» kirjutamine oli tema jaoks kindlasti kõige liigutavam töö, mida ta kunagi on teinud. «Selle näidendi kirjutamine muutis mind paremaks inimeseks ja lavastuse vaatamine muudab samamoodi publikut. Ma olen selles täiesti kindel,» oli Teede veendunud.

«Südames sündinud» lavastaja Maria Peterson võtab lavastuse kokku kui loo südamete kohtumisest ja imede võimalikkusest olukordades, kus see tundub võimatu. «Olles kokku puutunud paljude kasuvanemate ja perre lapsendatud lastega, olen taibanud, et keegi on need mustrid enne läbi mõelnud ja millegipärast just niimoodi toimima pannud. Keerulised teed, suured ja täpsed kohtumised. Lavastusse panustanud inimeste lugusid lugedes ja kuulates olen jälle jõudnud arusaamisele, et iga hetk on üks suur müsteerium ja me ei tohiks lakata imestamast.»

Publik kuuleb lavastuses samuti vahetuid intervjuusid asendusperes kasvavate lastega, kes vestlesid lavastaja Maria Petersoniga.

TAI projektijuhi Enelis Linnase sõnul on teistest vanematest sündinud lapse kasvatamine ühiskonnas tundlik ning vähe käsitletud teema, mistõttu see vajab mitmekülgset lahti rääkimist, et kasvatada sel teemal inimeste teadlikkust ja avatust. «Seetõttu tundsime, et dokumentaallavastus on hea viis inimeste kõnetamiseks ja kasuvanemluse teema avamiseks,» sõnas Linnas.

Lavastuse peamine eesmärk on kasuvanemluse ja perepõhise asendushoolduse teema avamine, potentsiaalsete ja olemasolevate kasuvanemate julgustamine ja üldise tolerantsuse kasvatamine ühiskonnas.

«Erinevalt laialt levinud arusaamast ei võrdu asendushooldus peres ainult lapsendamisega – lisaks sellele on võimalik teisest vanemast sündinud lapsel kasvada hooldus- või eestkosteperes,» lisas Linnas. «Selleks, et saada ausat vaadet selle kohta, millised on nende teistest vanematest sündinud lapsi kasvatavate perede rõõmud ja raskused, on vajalik kasuvanemlusest avatult rääkida ning seda «Südames sündinud» ka väga hästi teeb.»

Dokumentaallavastuse «Südames sündinud» loomist toetab Eesti Kultuurkapital ja see on osa Tervise Arengu Instituudi perepõhise asendushoolduse teavituskampaaniast, mida toetab Euroopa Sotsiaalfond.

Etendus on eesti keeles. Tallinnas, Narvas ja Jõhvis toimuvatel etendustel on venekeelsed tiitrid. Pärast Tallinna (4.11), Tartu (17.11), Pärnu ja Jõhvi etendusi on võimalik esitada küsimusi ning osaleda arutelus, mida juhivad Sotsiaalkindlustusameti spetsialistid ja valdkonna vabaühenduste esindajad.

«Südames sündinud»

Dramaturg: Andra Teede

Lavastaja: Maria Peterson (Theatrum)

Kunstnik: Laura Pählapuu

Helilooja ja -kujundaja: Markus Robam

Produtsent: Elo-Liis Parmas (OÜ Tähesõjad)

Osades: Hele Kõrve (Tallinna Linnateater)

Külli Teetamm (Tallinna Linnateater)

Tõnn Lamp (Tallinna Linnateater)

Kuni 2019. aasta veebruarini antakse üle Eesti 15 etendust:

P, 4. november kell 19 Rahvusooper Estonia kammersaal (esietendus)

K, 7. november kell 19 Võru Kultuurimaja Kannel

N, 15. november kell 19 Viljandi Ugala väike saal

R, 16. november kell 19 Keila Kultuurikeskus

L, 17. november kell 19 Tartu, Eesti Rahva Muuseumi teatrisaal

P, 25. november kell 18 Paide Teatri- ja Muusikamaja

P, 2. detsember kell 19 Rakvere Teatri väike saal

P, 16. detsember kell 18 Kärdla Kultuurikeskus

N, 17. jaanuar kell 19 Kuressaare Linnateater

R, 18. jaanuar kell 19 Haapsalu Kultuurikeskus

N, 24. jaanuar kell 19 Tallinn, Vaba Lava

P, 27. jaanuar kell 17 Pärnu Endla Küün

E, 28. jaanuar kell 19 Narva, Vaba Lava

P, 17. veebruar kell 16 Tartu, Eesti Rahva Muuseumi teatrisaal

Jõhvis toimuva etenduse aeg on veel kinnitamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles