Tallinna Linnamuuseum korraldab arheoloogialoengute sarja

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luustike dokumenteerimine ja väljakaevatud luustikud Rootsi garnisonikalmistu arheoloogilistel väljakaevamistel.
Luustike dokumenteerimine ja väljakaevatud luustikud Rootsi garnisonikalmistu arheoloogilistel väljakaevamistel. Foto: Raido Roog

Novembris ja detsembris toimub Linnamuuseumis Arheoloogiasügis – juba traditsiooniline arheoloogiateemaliste ürituste sari, mille raames tutvustavad oma ala spetsialistid suvel toimunud arheoloogilisi väljakaevamisi ja leide ning räägivad teemadel, mis on kaasa aidanud mineviku uurimisele. Loengud toimuvad teisipäeviti algusega kell 17.30 ning eeldavad kuulajailt eelregistreerimist.

6. novembril Martin Malve «Ahelad ja piibud». Loeng Kadrioru ja Kaasani kirikaia leidudest.

2018. aastal toimusid arheoloogilised uuringud Tallinnas koguni kolmel sõjaväekalmistul. Kadriorust avastati seni teadmata matmispaik. Välitööd tehti ka Kaasani kirikaias, Tallinna vanima, 1721. aastal rajatud puukiriku juures. Suurimad välitööd toimusid omaaegse võllamäe taga, Liivalaia tn ja Pärnu mnt nurgal, kust avastati rohkelt 17.–18. sajandist pärit nööpe, helmeid, sõlgi, sõrmuseid, savipiipe ja nuge. Loengul kuuleb nii kaevamistest kui ka varauusaja sõdurite tervisest, eluolust ja matmiskommetest.

20. novembril Monika Reppo «Teerajaja Jacob de la Gardie – klaasist ja selle tootmisest Eestis 17. sajandil».

11. detsembril Rivo Bernotas «Keskaeg Kalamajas: arheoloogilised kaevamised Väike-Patarei tänaval».

Laupäeval, 24. novembril kell 11–14 perepäev «Killud toovad õnne»

Ootame suuri ja väikesi arheoloogiahuvilisi põnevale perepäevale! Eesti- ja venekeelsetel ekskursioonidel tutvustame maa alt leitud varasid muuseumi ekspositsioonis. Käed saab külge panna toredates töötubades ja ise järele proovida arheoloogi tööülesandeid. Tutvuda saab ka fotoarheoloogiaga!

Loengutel ja perepäeval osalemine toimub muuseumipiletiga: täispilet 4 €, sooduspilet 3 €, perepilet 8 €.

Üritused toimuvad Tallinna Linnamuuseumis, Vene 17.

7.–20. novembrini toimuvad Linnamuuseumis ka menukad muuseumitunnid «Ole ise arheoloog!». Aasta ringi saab tellida põhikooli lõpu- ja gümnaasiumiklassidele mõeldud tundi «Eesti muinasaeg: tutulus, tuluskivi ja Tallinn». Muuseumitund Eesti muinasajast seob selle maailma ning Tallinna ajalooga, tutvustab arheoloogiateadust ja uusimaid-põnevaimaid uurimistulemusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles