Näitus «Tajutav kaader» toob külastajateni pimedate ja vaegnägijate fotod

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto näituselt «Tajutav kaader».
Foto näituselt «Tajutav kaader». Foto: Viru Keskus

Viru Keskuse 4. korruse galeriis on avatud MTÜ Nägemispuudega Inimeste Rehabiliteerimiskeskuse korraldatud fotonäitus, kus väljasolevad tööd on valminud pimedate ja vaegnägijate poolt. Tegemist on lõputööde näitusega koolitustele, mille käigus nägemispuudega inimestele õpetasid pildistamist professionaalsed fotograafid. Näitus jääb avatuks 16. novembrini.

Koolituste ja näituse idee sündis tänu nägemispuudega inimeste endi ja ka laiema avalikkuse  huvile teema vastu, kuidas pimedad ja vaegnägijad pildistavad. «Saime aru, et nägemispuudega inimesi huvitab väga fotograafiamaailm, mistõttu otsustasime teemat edasi arendada ja anda neile võimalus katsetamiseks ning teadmiste laiendamiseks. Koolitustest osavõtjad olid nii täispimedad kui ka erineva nägemisega vaegnägijad. Viimased kasutasid pildistamisel nägemisjääki, täispimedad toetusid teistele meeltele. Mõlema puhul jääb foto tulemus suuresti juhuse teha,»  rääkis näituse tagamaadest projektijuht Helen Künnap.

Professionaalsete fotograafide käe all oli nägemispuudega inimestel võimalik proovida pildistamist mitmesuguse tehnikaga ja erinevas keskkonnas, näiteks saavad nutitelefoni kasutajad seda teha spetsiaalse rakenduse abil. MTÜ Nägemispuudega Inimeste Rehabiliteerimiskeskuse korraldatud koolitustel juhendasid osalejaid Jaan Künnap, Enel Lepik ja Lembit Michelson. Projekti toetas Hasartmängumaksu Nõukogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles