Eesti Rahvusballett toob lavale kolme Eesti koreograafi uudisteosed

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk Jevgeni Gribi balletist «Valgus aknas».
Hetk Jevgeni Gribi balletist «Valgus aknas». Foto: Jack Devant

8. novembril toob Eesti Rahvusballett publiku ette «Balletiõhtu. Eesti ballett 100» raames Eesti koreograafide uudisteosed: Tiit Helimetsa «Lõng», Eve Mutso «Kaja» ja Jevgeni Gribi «Valgus aknas». Lavastus on pühendatud Eesti Vabariigi ja Eesti balleti 100. sünnipäevale. 

«Mulle teeb suurt rõõmu, et meie balleti 100. sünnipäevaks jõuavad lavale Eesti muusikale loodud Eesti koreograafide teosed Eesti Rahvusballeti esituses,» rääkis rahvusballeti kunstiline juht Toomas Edur. «Esitusele tulevate ballettide autoriteks on oma ala vaieldamatud tipud, kelle tohutu kogemuste pagas annab nende loomingule värskuse, mida näevad nii vaatajad saalis kui ka balletiartistid, kes teoseid laval esitavad. Samas eristub Mutso, Helimetsa ning Gribi looming üksteisest väga, seda nii mõttelaadilt kui ka stiililt. Ma usun, et nii balletitantsijad kui publik leiavad igast balletist midagi, mida kaasa võtta.»

Balletiõhtu koosneb kolmest Eesti noorte koreograafide loodud lühiballetist, mida sageli ette ei tule. Balletiõhtu loojateks on 13 aastat Šoti Rahvusballeti esisolistina tantsinud Eve Mutso, endine Estonia ja Birminghami Kuningliku Balleti ja tänane San Francisco Balleti esitantsija Tiit Helimets, ning Jevgeni Grib, kes on Eesti Rahvusballeti solist, kuid on soleerinud ka Eifmani Balletis Peterburis.

Peaosades tantsivad rahvusballeti solistid Marta Navasardyan, Sergei Upkin, Andrea Fabbri, Ana Maria Gergely, Marita Weinrank, Ketlin Oja, Alena Shkatula ja Anatoli Arhangelski ning Eesti Rahvusballeti tantsijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles