Eesti Rahvusballett andis esmakordselt etendusi Šotimaal

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Rahvusballett andis esmakordselt etendusi Šotimaal
Eesti Rahvusballett andis esmakordselt etendusi Šotimaal Foto: Veljo Poom

Šotimaal Glasgow’s toimus 12.–18. novembrini Eestit ja Eesti kultuuri tutvustav mahukas festival Estonia Now, millega tähistati Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva. Festivali suursündmusteks olid Eesti Rahvusballeti etendused Tramway kunstikoja suures saalis. Šoti publikule tutvustati kolme erineva koreograafilise käekirjaga lühiballetti: San Francisco Balleti esisolisti Tiit Helimetsa loodud «Aeg», Toomas Eduri 2009. aastal Londoni Püha Pauli katedraalis esietendunud balletti «Vaikivad monoloogid» ja Šoti Balleti kauaaegse esisolisti ja vabakutselise koreograafi Eve Mutso värsket teost «Kaja», mille esiettekanne Tallinnas oli 8. novembril.

Eesti saatkonna kultuurinõuniku Kersti Kirsi sõnul on Glasgow elav, arenev noor linn, kus huvi teiste maade ja kultuuride vastu on suurem kui pealinnas Edinburghis. «Kõnekas on ka fakt, et Eesti ja Šoti kultuurisidemed on tugevad just Glasgow’s. Siin on varasemalt töötanud dirigent Neeme Järvi, hetkel elab siin tantsija Eve Mutso ning ülikoolis õpetavad eesti õppejõud ja õpitakse eesti keelt,» loetles Kirs.

Eesti Rahvusballeti kunstilisel juhil Toomas Eduril on hea meel, et trupp sai osaleda festivalil Estonia Now ja tutvustada kaasaegseid Eesti koreograafe. «Meie esinemine oli eriline ka selle poolest, et ühes Eestiga tähistab oma 100. sünnipäeva ka Eesti ballett,» viitas Edur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles