Vaba Lava Narva ja Tallinna teatrikeskustes etendub Rootsi Kuningliku Draamateatri lavastus «Hedda Gabler»

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaba Lava Narva ja Tallinna teatrikeskustes etendub Rootsi Kuningliku Draamateatri lavastus «Hedda Gabler».
Vaba Lava Narva ja Tallinna teatrikeskustes etendub Rootsi Kuningliku Draamateatri lavastus «Hedda Gabler». Foto: promo

2. detsembril etendub Eesti Vabariigi 100. juubelile pühendatud Vaba Lava Narva teatrikeskuses etenduskunstide nädalal Rootsi Kuningliku Draamateatri Dramaten visuaal-eksperimentaalne lavastus «Hedda Gabler». Tallinnas mängitakse «Hedda Gablerit» Vabal Laval 4. detsembril.

Anna Petterssoni lavastus kujutab endast norra näitekirjaniku Henrik Ibseni ühe tuntuima näidendi visuaal-eksperimentaalset dekonstruktsiooni. Näitekirjanduse maailmaklassika kullafondi kuuluvat näidendit on aegade jooksul erinevates teatrites üle kogu maailma palju lavastatud. 1890. aastal kirjutatud «Hedda Gabler» räägib loo naisest, keda lämmatab ärritavalt igav ja väikekodanlik keskkond ja kes tunneb järjest enam painavat vajadust end sellest lahti rebida.

Electra Hallman nimiosas on ainuke näitleja, kes on füüsiliselt laval. Kolm ülejäänud tegelast, kes tiirlevad ümber Hedda – Jörgen Tesman, assessor Brack ja Ejlert Lövborg, on esitatud läbi videoprojektsiooni.

1998. aastal mängis Anna Pettersson ise Hedda Gablerit kriitikute poolt kõrgelt hinnatud Stockholmi Linnateatri lavastuses. Nüüd juba lavastajana jätkab ta originaalsel ja radikaalsel moel selle Ibseni näidendi uute tahkude avastamist.

Lavastaja Anna Pettersson, lavakujundus Anna Pettersson, Jan Lundber, kostüümid Jan Lundberg, heli ja valgus Gustave Lund, valguskujundus Magnus Pettersson, maskid ja parukad Thea Holmberg Kristensem, filmiprodutsent Dallas Motion Agency, operaatorid Klas Hjertberg, Dallas Motion Agency

Laval on Electra Hallman, Mattis Herman Nyquist, Kim Haugen ja Eindride Eidsvold.

Lavastus kestab 1 tund ja 10 minutit ilma vaheajata.

Etendus on rootsi ja norra keeles koos tõlkega eesti ja vene keelde.

Projekti toetavad Rootsi Instituut ja Rootsi Suursaatkond Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles