Gunnar Grapsi ja Ornamendi esmakordselt ilmuv tervikalbum «Rahatuvi» on saadaval nii CD kui ka vinüülina

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gunnar Grapsi ja Ornamendi esmakordselt ilmuv tervikalbum «Rahatuvi» on saadaval nii CD kui ka vinüülina.
Gunnar Grapsi ja Ornamendi esmakordselt ilmuv tervikalbum «Rahatuvi» on saadaval nii CD kui ka vinüülina. Foto: plaat

Legendaarse Gunnar Grapsi ja Ornamendi esmakordselt ilmuv tervikalbum «Rahatuvi» on jõudnud plaadifirma Vaiguviiuli e-poodi ja poelettidele. Sel plaadil on hoolikalt taastatud ja remasterdatud lood, millest mõned pole seni mitte kuskil ilmunud.

1972. aasta kevadel nõukogude armeeteenistusest naastes taasliitus Gunnar Graps oma endise bändi – biitmuusikat viljeleva Mikronitega –, mis oli 1960. aastate lõpul pälvinud valdavalt Grapsi originaalloomingu eest laialdast tähelepanu. Ent kuna sõjaväe-aastatel olid tema muusikalised huvid arenenud senisest rokilikumas ning eksperimenteerivamas suunas, ei rahuldanud teda enam Mikronide stiil.

Nii lahkuski Graps 1973. aastal Mikronitest ning hakkas otsima uusi kaaslasi, kellega oma värskeid loomingulisi ideid realiseerida. Juba sama aasta suve lõpuks oli ta osalt juhuse tahtel alustanud koos mängimist kitarrist Andres Põldroo ja basskitarrist Ilmar Sootsiga (kelle 1974. aastal vahetas välja Tõnu Tormis) ning vastsele rock-triole anti nimeks Ornament. Võib üsna julgelt väita, et mõjutatuna Led Zeppelinist ja teistest kaasaegsetest gigantidest sai Ornamendist kiiresti ja esimeste seas tõsisemaid ja originaalsemaid rockbände kogu Nõukogude Liidus.

Ehkki Ornament tegutses küllalt lühiajaliselt (1973–1975), oli rock-trio tegevus äärmiselt produktiivne, kuigi suur osa toonastest paladest jäi stuudios salvestamata. Kuid sellest hoolimata sai hulk lugusid ETV ja ER stuudios siiski lindistatud ning tänu sellele saabki käesoleval aastal esmakordselt ilmuda Ornamendi album, mis koondab mitmeid seni laiemalt tundmata palu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles