Juubelihooajal on Koolitantsu teemaks «Tants on suurem kui elu» (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu kontserdimajas toimus festivali Koolitants Pärnumaa eelvoor.
Pärnu kontserdimajas toimus festivali Koolitants Pärnumaa eelvoor. Foto: Mailiis Ollino

Koolitants saab 2019. aastal kahekümne viie aastaseks. Koolitants on ratastel jaanuarist märtsi keskpaigani, mil saavad teoks 14 tantsupäeva. Üle mitmete aastate toimub Haapsalu Kultuurikeskuses taaskord iseseisev Läänemaa maakondlik tantsupäev ning teist aastat järjest toimub Saaremaa tantsupäev Kuressaares. Finaalkontserdid toimuvad kolmandat kevadet järjest Eestimaa südames, Paides. Tantsude registreerimine andmebaasis aadressil kestab kuni 8.jaanuarini 2019.

Koolitants on midagi enneolematut ja ainulaadset – see sünnib siin ja praegu. Tuleb pühenduda ja anda endast parim just nüüd. Saal on täis publikut ja kaasaelajaid. Õhus on ootusärevust ja pinget. See on hetk, milleks tantsijad ja juhendajad on valmistunud peaaegu terve aasta. Üksi ja koos oma trupiga. See on kooshingamine ja koosolemine. Selles hetkes oleme kõik koos ainult siin, festivali ajal, nii lava taga kui ka lava ees. Sel hetkel on tants suurem kui elu. Koolitants on suhtumine – see on rõõm tantsust, positiivsus, endast ja teistest hoolimine, soov anda endast parim, rõõmustada siis, kui endal läheb hästi, ja siis, kui teised teevad midagi imelist. Olla sada protsenti kohal ja elada kaasa nii omadele kui ka konkurentidele.

Juubeliaastal kutsub festival tagasi meie tantsujuurte juurde. Julgustame juhendajaid ja koreograafe looma tantse, lähtudes tantsus kõige olulisemast – kehast, rääkima kehakeeles. Jätame koju rekvisiidid ja keskenduma sellele, et tantsukunst lähtub eelkõige inimesest – tantsijast – laval.

Žanritest on sel aastal festivalil esindatud tuttavad lastetants, showtants, tänavatants ja kooli tants. Veidi uuendatud kujul on festivalil eesti ja rahvaste tantsud – nimelt ühise žanrina –, jazztants ning kaasaegne tants. Edasipääsejatena on eelistatud tantsud, mille helikujundus on loodud eesti autorite heliloomingule. Kooli tantsu žanr on mõeldud noorte gruppidele, kes soovivad end väljaspool tantsukoole ja -stuudioid proovile panna omaloominguliste tantsudega.

Lisainfo, reglement ja olulised muudatused: www.koolitants.ee

Maakondlike tantsupäevade ja finaalkontsertide ajakava:

Koolitants 2019 – TANTS ON SUUREM KUI ELU – ajakava:

L, 19.01 Tallinna 1. tantsupäev / Vene Kultuurikeskus

P, 20.01 Tallinna 2. tantsupäev / Vene Kultuurikeskus

P, 27.01 Tartumaa 1. tantsupäev / Teater Vanemuine suur maja

E, 28.01 Tartumaa 2. tantsupäev / Teater Vanemuine suur maja

L, 02.02 Harjumaa tantsupäev / Viimsi Kool

P, 03.02 Jõgevamaa tantsupäev / Jõgeva Kultuurikeskus

L, 09.02 Pärnumaa tantsupäev / Pärnu Kontserdimaja

P, 10.02 Ida- ja Lääne-Virumaa tantsupäev / Kohtla-Järve Kultuurikeskus

L, 16.02 Lääne- ja Hiiumaa tantsupäev / Haapsalu Kultuurikeskus

P, 17.02 Viljandimaa tantsupäev / Sakala Keskus

L, 09.03 Saaremaa tantsupäev / Kuressaare Kultuurikeskus

P, 10.03 Järva- ja Raplamaa tantsupäev / Paide Muusika- ja Teatrimaja

L, 16.03 Valgamaa tantsupäev / Valga Kultuuri- ja Huvialakeskus

P, 17.03 Võru- ja Põlvamaa tantsupäev / Võru Kannel

L, 12.04 finaali 1. päev / Paide Muusika- ja Teatrimaja

P, 13.04 finaali 2. päev / Paide Muusika- ja Teatrimaja

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles