Ilmus raamat Langebrauni portselanitööstuse ajaloost

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Langebraun: oma ja võõras».
«Langebraun: oma ja võõras». Foto: Raamat

Ilmunud on seni mahukaim raamat Langebrauni portselanitööstuse ajaloost ning selle toodetest. Anne Ruussaare koostatud raamat «Langebraun: oma ja võõras» jutustab Tallinnas 1920.–1930. aastatel tegutsenud Nikolai Langebrauni ettevõtte loo ning tutvustab rohketel fotodel selle erinevaid dekoreeritud esemeid, mida leidub praegugi paljudes Eesti kodudes. Raamatu esitlus toimub neljapäeval, 13. detsembril kell 16 Neitsitorni lektooriumisaali (Lossi plats 11/Lühike jalg 9a). 

Raamat annab ülevaate nii laiatarbekaubana dekoreeritud portselannõudest kui eksklusiivsetest autoritoodetest. Lisatud on ka Nikolai Langebrauni ettevõttes kasutatud põhimärkide ja erandlike markeerimisviiside kirjeldused koos piltidega. Muuseumites on vaid väike osa Langebrauni poolt dekoreeritud esemetest, Tallinna Linnamuuseumi kogus on neid veidi üle 400. Ühe rikkalikuma Langebrauni kogu omanikuks on kollektsionäär Priidu Nõmm, kelle kodus leidub tuhandeid Langebrauni märki kandvaid nõusid. Raamatu autor on kunstiajaloolane, Eesti Ajaloomuuseumi teadur Anne Ruussaar ning see ilmub Tallinna Linnamuuseumi ja kirjastuse Tänapäev koostöös.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles