Birgitta festival avaldas programmi

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirita klooster.
Pirita klooster. Foto: Sander Ilvest

2019. aasta 9.–18. augustil Pirita kloostri varemetes toimuv Birgitta festival rõõmustab publikut juba 15. korda. Läbi aegade on festivali lavastusi iseloomustanud klassika ja tänapäeva põimumine. Sel korral on mitmekülgse festivali programm oma ballettide, ooperite ja galadega pühendatud festivali looja, maestro Eri Klasi 80. sünniaastapäevale.

«2019. aasta kava kokku pannes võtsime ühendust Eri koostööpartnerite, mõttekaaslaste ja loomulikult ka tema lähedastega. Soovisime, et programm oleks võimalikult palju Eri loomingut peegeldav,» lausus Tallinna Filharmoonia direktor Margit Tohver-Aints. Programmis on väga palju just selliseid lavastusi, mis jõuavad kas otse või väikese ringiga Eri Klasini. «Aastatel 2006–2011 oli Eri Moskva Novaja Opera peadirigent ja just seetõttu on teater ka 2019. aasta Birgitta festivali peakülaline. Samuti leiab seoseid Eriga ooperigalalt, kus astuvad lavale külalised Rootsist. Nimelt oli Klas sealse kuningliku ooperi peadirigent aastatel 1985–1990,» avas Tohver-Aints festivali külaliste tausta.

Nii nagu maestro ise tundis ennast kodus kõikides muusikažanrites, pakub ka tänavune Birgitta festival just Erile iseloomulikult muusikateatrit erinevates žanrites. Programmist leiab klassikalise balleti esindajana Gruusiast Eestisse tuleva Ludwig Minkuse balleti «Don Quixote», mille aegumatu sisu pakub mõtteainet ka tänasel päeval. Päev enne toimuval balletigalal saab lisaks klassikale näha ka Klasi loomingulise partneri, Euroopa modernse balleti suurkuju John Neumeieri, koreograafiat. Siinkohal on paslik välja tuua, et balletigala solistid on kõik valitud just nendest teatritest, kus töötas maestro Klas.

Tänavuse festivali kavast leiab kaks tuntud ooperit – Charles Gounod’ «Faust» ja Giuseppe Verdi «Trubaduur». «Faust» oli 2018. aastal Moskvas «Kuldse Maski» festivalil nomineeritud lausa kuues kategoorias – parim dirigent, parim lavastaja, parim kunstnik ja kõik kolm pearolli  - Faust, Mefisto ja Margarete. «Trubaduuri» lavastajaks on 2018. aasta Birgitta festivalil Puccini «Boheemi» lavastanud Marco Gandini. Mõlemad lavastused on omanäolised ja võib öelda, et oodata on klassikalist joont efektselt kaasaegse elutunnetusega.

2019. aasta üllatusprojektina toob Birgitta festival esmakordselt Pirita kloostri varemete vahele visuaalteatri, kus valgusmängu loob lavastaja Helen Rekkor, muusikalise osa eest hoolitseb lavastuse muusikaline juht ja dirigent Kristjan Järvi. Erinevalt teistest lavastustest, algab «Planeet Harmoonia» kell 22, ajal mil päike on juba loojunud ja laval saavad ellu ärgata visuaalsed müstilised olendid.

Festivali lõpetab 2011. ja 2012. aasta festivalil suure publikuedu osaliseks saanud Iisraeli kollektiiv «Voca People». Kontserdil saab kuulda Viini klassikute meloodiaid, ooperimaailma kuulsamaid aariaid, rokiklassikat ja tänapäeva popmuusikasse kuuluvate ansamblite hitte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles