Piip ja Tuut Teater tegi pöördumise kultuuriministri ja ettevõtete juhtide poole (3)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastus «Piip ja Tuut kontserdil».
Lavastus «Piip ja Tuut kontserdil». Foto: Meeli Küttim

Piip ja Tuut Teater tegi 10. jaanuaril avaliku pöördumise kultuuriministri ja ettevõtete juhtide poole. Postimees avaldab pöördumise teksti täismahus.

Piip ja Tuut Teater on viimased viis aastat väikseima riigitoetusega suurimat publikuhulka teenindanud erateater (ligi 30 000 vaatajat aastas), mängides enim etendusi (ca 250 aastas), võibolla ka enim välismaal võõrusetendusi andnud teater Eestis (ca 30 etendust aastas). See on teadaolevalt väikseima toetusega loodud suurim kultuuriline tulemus!

Pärast eelteadet kultuuriministeeriumist, et 2019. aastal teatri tegevustoetus ei tõuse, otsustas teater avalikkuse poole pöörduda sooviga leida toetaja(id), et üheskoos luua elamusi pakkuvat teatrikunsti lastele ja vanematele.

Alates 2015. aastast saab Piip ja Tuut Teater kultuuriministeeriumilt tegevustoetust 9 000 eurot aastas, eelmisest aastast 16 110 eurot. Riigipoolne tegevustoetus moodustab vaevu kuuendiku tegelikust eelarvevajadusest. Paraku pole alarahastatud tegutsemine jätkusuutlik, kuigi pealtnäha on Piip ja Tuut Teatris kõik hästi!

«See on ime, et Piip ja Tuut Teater on kümnenda hooaja hakul ikka veel olemas. Sügav kummardus publikule, kes võtavad vaevaks meid vaatama tulla. See ongi teatriime!», tõdevad Piip ja Tuut ühest suust.

2014. aastal pärjati Piip ja Tuut Teatrit loomingu eest Salme Reegi nimelise Eesti teatri aastaauhinnaga. Sama auhinna nominent oldi ka 2018. aastal. Kõigi Eesti teatrite enim külastatud lavastuste hulgas on aastaid olnud kolmandal kohal teatri omanäolisem lavastus «Piip ja Tuut kontserdil». Viimasel kolmel aastal on mängitud üle 30 etenduse aastas 14 välisriigis.

Piip ja Tuut Teater ei ole ammu enam projektiteater, vaid üks vähestest järjepidevalt peamiselt peredele mängivatest oma majaga teatritest, kes jõuavad ka väiksematesse ja kaugematesse asulatesse üle Eesti. Piip ja Tuut teavad, mis on iga vaataja väärtus ja iga mängitud etenduse hind.

Piip ja Tuut Teater tänab seniseid toetajaid: Eesti Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital, Viking Motors, Nordwood, Velux, mitmed eraisikud ja otsib uusi (www.piipjatuut.ee/toeta).

«Kuni leidub kasvõi üks laps, kes naerab, ei ole maailmas veel kõik kadunud,» usuvad Piip ja Tuut.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles