Estonia tähistas Toomas Eduri juubelit büsti avamise ning balletigalaga (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeval, 19. jaanuaril tähistas Rahvusooper Estonia balletijuht Toomas Eduri 50. sünnipäeva, mille raames avati teatrihoone 2. korruse jalutussaalis Eduri büst (skulptor Tauno Kangro) ning toimus pidulik balletigala.

Õhtu jooksul oli publikul võimalus videolõikude abil osa saada Eduri säravaimatest hetkedest balletilaval. Lisaks esinesid ja jagasid sünnipäevatervitusi Eesti Rahvusballeti tantsijad ning mitmed säravad külalised välismaalt. Gala viimane number – valss «Luikede järvest» – oli lavastatud nii, et see näitaks kõige paremini Eduri argipäeva teatris. Edur ise tantsis selles prints Siegfriedi rolli.

Toomas Edurit on peetud üheks oma põlvkonna parimaks meestantsijaks. Teda on kiidetud elegantse joone ja suurepärase partneritunnetuse eest klassikalistes ballettides, kuid ka väljendusrikka kehakeele pärast kaasaegsetes tantsulavastustes. Lisaks karjäärile Inglise Rahvusballeti esitantsijana, on Edur tantsinud ka mitmetel teistel kuulsatel lavadel, Birminghami Kuninglik Ballett, Teatro alla Scala, Berliini Riigiooper, Cape Towni Ballett, Rooma Ooperiteater, Zürichi Ballett, Soome Rahvusooper, Houstoni Ballett, Teatro Colón, Hollandi Rahvusballett, Moskva Suur Teater, Peterburi Maria teater jpt. Pärast tantsijakarjääri lõpetamist sai Edurist Estonia balleti kunstiline juht ning tema käe all sündis 2010. aastal Eesti Rahvusballett.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles