Näitusel vestlevad kunsti ja raha suhetest Mall Nukke ja Enn Kunila

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mall Nukke. Võim ja vaim. 2009.
Mall Nukke. Võim ja vaim. 2009. Foto: Repro

Kolmapäeval, 30. jaanuaril kell 18 jagavad sarja «Kunst ja raha» teisel vestlusõhtul oma mõtteid kunsti ja raha omavahelisest suhtest ning nende muutumisest ajas Mall Nukke ja Enn Kunila. Mikkeli muuseumi näitusel «Rahakunst» näitusel toimuvat vestlust juhivad kuraatorid Tiina-Mall Kreem ja Triin Siiner.

Vestlusõhtul «Kunst ja raha» küsime ja arutame, mida Nukke ja Kunila kunsti ja raha puhul tähtsaks peavad ning kuidas on nende suhtumine aja jooksul muutunud nii ühiskondlikus kui isiklikus plaanis? Kuidas kunstnik ning kunstimetseen ja -koguja rahatähti, olgu Eestis või välismaal, ajaloolisi või kehtivaid, vaatavad? Mis tähtsus on nende jaoks värvil ja kujundil rahatähel ning mis lõuendil? Kuidas tugevdada ajaloolist silda kunsti- ja rahamaailma vahel? Missugune kunstiteos on (sündinud) väljaspool rahamaailma?

1990. aastatel jõuliselt avalikku kunstiellu astunud Mall Nukket iseloomustab pillav, kohati lausa silmakriipivalt erk värvikasutus, maalikunsti lõimimine kollaažitehnikaga ning tuline huvi kõikvõimalike iidolite ja ikoonide, seega ka rahatähtede vastu. Eesti Panga korraldatud mündikonkurssidel osalenud, ja seal ka võitnud, Nukke vestluspartneriks on Eesti tuntud kunstimetseen ja -koguja Enn Kunila.

Järgnevad kohtumised:

K 06.02.2019 kell 18.00

Flo Kasearu ja Piia Ausman

K 13.02.2019 kell 18.00

Eva Sepping  ja Vahur Kraft

K 06.03.2019 kell 18.00, vene keeles

Tanja Muravskaja  ja Piia Ausman

Mikkeli muuseumi näitusega „Rahakunst“ tähistab Eesti Pank oma 100. aastapäeva ja teeb kummarduse Eesti rahakunstile ja kunstnikele, kelle looming on aidanud luua ja hoida Eesti rahva usaldust oma raha vastu ning mõtestada Eesti identiteeti. Raha pole pelgalt makse- ja arveldusvahend, vaid ka sümbol – rahatähtede kujundus kõneleb, kõnetab neid, kes oskavad sümboleid vaadata ja nende tähendust märgata. Rahaväärtus on kokkuleppeline ja seisneb suuresti uute väärtuste, sh kunstimaailma, loomevõimes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles