Avatakse moekunstnik Katrin Kasesalu mälestusnäitus

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TLÜ Akadeemilise Raamatukogu galeriis avatakse moekunstnik Katrin Kasesalu mälestusnäitus
TLÜ Akadeemilise Raamatukogu galeriis avatakse moekunstnik Katrin Kasesalu mälestusnäitus Foto: Harry Liivarand

Esmaspäeval, 4 jaanuaril kell 17 avatakse TLÜ Akadeemilise Raamatukogu galeriis esimene moeteemaline näitus – moekunstnik Katrin Kasesalu mälestusnäitus, mis jääb avatuks kuni 14. aprillini.

Katrin Kasesalu (14. V 1956 – 20. I 2018) näitus on tagasivaateline austusavaldus 1980. aastate ja 1990. aastate esimese poole eesti moekunsti ühele säravamale esindajale, kes 1990. aastate lõpul tegi erialaliselt kannapöörde ja töötas aastail 2000–2017 Akadeemilise Raamatukogus paberirestauraatorina. Eksponeeritakse Kasesalu 1980. aastate õpinguteaegseid moejooniseid ja samal kümnendil Tallinna Moemajale kavandatud kollektsioonide fotosid, samuti omaaegset ajakirjandust.

Võrust pärit Katrin Kasesalu alustas Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis (praeguses EKAs) moealal õpinguid 1978. aastal, saades diplomi 1983. Algaja moekunstniku unistuste töökoht toimetaja ja illustraatorina ajakirjas Siluett (1983–1984) kindlustas veelgi hoogsama karjääri Tallinna Moemaja – tollase Eesti moekeskuse – kunstnikuna (1984–1994). Kasesalu moeloomingule omane efektne skulpturaalne siluett, mäng folkloorsete elementidega, drapeeringud ja plisseer kuuluvad ühelt poolt 1980. aastate kõrgetasemelisse noortemoodi (sealhulgas mudelid meestele), teisalt aga mõjuvad tema ideed huvitaval kombel ka aastal 2019 ajatu ja kaasaegsena.

Kuid Kasesalu tabas ka murranguliste üheksakümnendate aastate dramaatilisi erialalisi muutusi ja ootusi väiketootmises: ta tegi pühendunult kunstnikutööd väikefirmas Modern (1990–1992), kunstikombinaadi ARS tekstiiliateljees (1994–1995) ja kudumitootmises Uljas & Daughters (1998–1999).

Arvukad kaastööd ajakirjadele Siluett, Nõukogude Naine ja Eesti Naine tegid kunstniku laiemalt tuntuks. Kaks korda aastas täismajadele toimunud Tallinna Moemaja moedemonstratsioonidel esitleti Kasesalu kollektsioone sageli, oma kavandid töötas ta alati põhjalikult läbi, nautides protsessi. Tallinna Moemaja kollektsioone näidati kaheksakümnendatel ja üheksakümnendatel Ungaris, Soomes, Jugoslaavias, Saksamaal, Prantsusmaal, Šveitsis ja NSVL-s.

Hiljem on Kasesalu disainilooming korduvalt olnud rahvusvahelistel moemessidel Stockholmis ja Helsingis ning Balti rõivamessidel. Ta osales ka enamusel kaheksakümnendatel toimunud noorte- ja grupinäitustel (esmakordselt 1982), teostas end minitekstiilis ning esines tol ajal ülimenukatel ja -mahukatel moenäitustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles