Keldriline Heli ja Väntorel teevad tagasituleku (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keldriline Heli.
Keldriline Heli. Foto: Erakogu

Veebruarikuus toob ETK Legendide sari muusikagurmaanideni tõelise maiuspala – ansambli Väntorel/Keldriline Heli. Andres Valkoneni, Andres Talviku, Meelis Punderi ja Otsakooli noorte muusikute koostöös sündinud eksklusiivsed kontserdid toimuvad reedel, 15. veebruaril Tartu Erinevate Tubade Klubis ja neljapäeval, 21. veebruaril Tallinna Erinevate Tubade Klubis. Kontserti juhib ja teemasid vahetab Risto Lehiste.

Keldriline Heli ja Väntorel.
Keldriline Heli ja Väntorel. Foto: Poster

1970. aastal alguse saanud Pärnu ja Tallinna juurtega ansambel Keldriline Heli oli selle ajastu kõige omanäolisem ansambel, kelle uuenduslikkus sai ühtlasi ka nende kirstunaelaks. Vähesed säilinud salvestused annavad aimu, kui radikaalne ning underground see bänd sügaval nõukaajal oli. Andres Valkoneni ja Andres Talviku poolt kokku kutsutud ansambel esitas valdavalt omaloomingut, mida kaunistasid Härmo Härmi leiutatud fuzz ja wah-wah pedaalid ning ümber ehitatud Retakord. Inspiratsiooniallikatena võib välja tuua biitlid, Led Zeppelin, rollingud, CCR, Free, Black Sabbath.

Keldriline Heli.
Keldriline Heli. Foto: Erakogu

Keldrilise Heli avangardsus ja populaarsus, millele lisandusid hipilik kirev-psühhedeelne elu- ja riietumisstiil ning kontserdil ebakonventsionaalselt käituv publik, hakkasid üsna pea võimudele närvidele käima. Peale 1971. aastal toimunud rohkearvulise publikuga kontserti võeti ansamblilt prooviruum, esinemisluba ja keelati kasutada kahtlast kelrdilist nime. Edaspidi sai ansambel – uue nimega Väntorel – esineda vaid tantsupidudel, eraldi kontserdiks luba ei antud.

Nõukogude võimu surve ja kius viis lõpuks ühe väga põneva ansambli tegevuse lõppemiseni 1971. aasta lõpus. Õnneks säilis kahe salvestussessiooni jagu muusikapalasid, mille põhjal ilmus 1997. aastal kassett ja 2014. plaadifirma Frotee reliisina LP «Väntorel». Läbi selle on selle ansambli keldrilised helid säilinud ka tänapäeva muusikasõprade jaoks. Nüüd ärkab see muusika taas ellu!

Kahel reinkarnatiivsel kontserdil astub lavale Väntorelile omaselt arvukas koosseis – 14 muusikut 3 täiesti erinevast generatsioonist. Otsakooli noorte muusikute vaibi toetavad Andres Valkonen, Andres Talvik ja Meelis Punder. Väntorelit ümbritsevad mitmed legendid ja mõnikümmend aastat on piisavalt pikk aeg, et inimesed mäletaks toimunut erinevalt. Sel õhtul on võimalik asjaosaliste endi käest küsida, kuidas asjad tegelikult olid?!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles