Endla Teatrigaleriis avatakse näitus «Sada aastat teispool klaasi»

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaasivitraaž näituselt «Sada aastat teispool klaasi».
Klaasivitraaž näituselt «Sada aastat teispool klaasi». Foto: Endla

21. veebruaril kell 16 avatakse Endla Teatri Sammassaalis Ain Roosti koostatud näitus «Sada aastat teispool klaasi», mida saab Endlas nautida kuni 31. märtsini. 3. märtsil kell 15 toimub Endla Teatris näitusetööde oksjon.

11 erinevate erialade professionaalset loojat valisid endale restaureerimisettevõtte Kuukaar OÜ, M. Karmini, J. Tamme ja A. Roosti kogudest sobiva aja poolt puretud ja iseloomuga aknaraami, et täita see oma nägemusega ühest kümnendist saja-aastase Eestimaa iseseisvuse loos. Näituse kuraator Ain Roost valmistas kunstnike poolt loodud kavandite järgi valitud aknaraamidesse klaasvitraažid. Tööd vormistati näituseks, mis avati 4. septembril 2018 Tartus.

Projektis osalevad tekstiilikunstnik Anu Raud Viljandimaalt (2010–20); keraamik Edi Leet Pärnust (1910–20); teatrikunstnik, lavastaja ja kirjanik Ervin Õunapuu Tallinnast (1960–70); maalikunstnik Ilmar Kruusamäe Tartust (1970–80); skulptor Mati Karmin Tallinnast (1940–50); raamatuillustraator ja maalikunstnik Piret Bergmann Pärnust (2000–10); arhitekt Ra Luhse Tallinnast (1990–2000); moe- ja kostüümikunstnik Reet Aus Tallinnast (1920–30); nahakunstnik Ruuda Maarand Tallinnast (1950–60); graafik ja maalikunstnik Toomas Kuusing Võrust (1980–90) ja animakunstnik Valter Uusberg Raplast (1930–40). Kunstnike nime järele on märgitud aastakümnend, millega ta projekti raames tegeleb.

Näitus on inspireeritud sellest, kui Eesti Etendusasutuste Liidu eestvõttel asusid teatrid kolm aastat tagasi vabariigi sajandaks sünnipäevaks kingitust looma ja üheskoos toodi publiku ette Eesti Vabariigi sajandipikkune lugu. Sajand jagati kümnenditeks ja otsustati, et kõik lavastused luuakse vähemalt kahe teatri koostöös. See, millised teatrid loomingulise paari moodustasid ja milline kümnend ühislavastuse aineseks sai, selgus loosi teel.

Eestimaa kümnendite vitraažakende rändnäituse kontseptuaalsus tugineb mitmetele kihtidele, mis isekeskis haakuvad ja üksteist täiendavad: ajaloolised aknaraamid sellises olekus nagu nad tuntud hoonetelt demonteeriti, hetkest, kui nende jaoks aeg seisma jäi …; professionaalsed erinevate erialade kunstnikud, kes neist raamidest enda idee teostamiseks sobiva valisid …; kümnendid Eestimaa sajast aastast, mis ajendasid kunstnikke oma kavandit looma, oma lugu jutustama …; värvilise vitraažklaasi kontrast ajahambast puretud, aga prügimäest päästetud raamiga ...; näituse liikumine kuude Eestimaa linna.

Rändnäituse liikumine Eestimaa linnades:

    Eesti Rahva Muuseumis 4. septembrist 1. oktoobrini 2018;

    Rakvere Kinomajas 2.–29. oktoobrini 2018;

    Tallinna Vaba Laval novembris 2018;

    Saaremaa Kaubamajas 30. detsembrist 4. jaanuarini 2018;

    Ugala Teatris 7. jaanuarist 7. veebruarini 2019;

    Endla Teatrigaleriis 21. veebruarist 31. märtsini 2019, 3. märtsil näitusetööde oksjon. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles