24. veebruaril näeb Eesti Vabaõhumuuseumis soomukeid ja ajaloolist taaslavastust

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pagari lahingu 100. aastapäeva tähistamine ja taaslavastus 14. jaanuaril 2019. aastal.
Pagari lahingu 100. aastapäeva tähistamine ja taaslavastus 14. jaanuaril 2019. aastal. Foto: Matti Kämärä/Põhjarannik

Eesti Vabaõhumuuseum kutsub 24. veebruaril tähistama Eesti Vabariigi 101. sünnipäeva programmiga Kodanik on riik. Kohal on Kaitseväe Staabi- ja sidepataljoni kaitseväelased kahe soomukiga. Päeva lõpetab taaslavastus metsavendade ja Punaarmee kohtumisest 1948. aastal. 

Eesti Vabaõhumuuseumi näituseosakonna juhataja Dagmar Ingi sõnul on vabariigi sünnipäeva programm kantud mõttest, et meist igaüks saab anda panuse riigi iseseisvuse kestma jäämiseks. »Muuseumisse tulevad kokku pika ajalooga ühendused, kes tegelevad rahva kaitsetahte ja ühiskondliku aktiivsuse kasvatamisega. Külastajad saavad siit kaasa vajalikke teadmisi ja oskusi, kuidas hädaolukordades toime tulla,» sõnas Ingi.

Temaatilised tegevused toimuvad kell 12–14. Vabaõhumuuseumi peaväravas tutvustavad Kaitseväe Staabi- ja sidepataljoni kaitseväelased oma tegevust, varustust ja kahte soomustransportööri. Eesti Skautide Ühingu eestvedamisel saab mängida maastikumängu, mille käigus pannakse proovile osalejate nutikus ja koostööoskus. Naiskodukaitsjad õpetavad Kuie koolis, kuidas abivajajaid elustada, haava siduda ning rindemeestele suppi keeta.

Kell 14 toimub Sassi-Jaani talu õuel taaslavastus «1948. Vabadusvõitlus võõra võimu all». Koostöös sõjaajalooseltsiga Front Line rullub lahti pilt metsavendade ja nõukogude võimuorganite kokkupõrkest. Taaslavastusele järgneb ajalooliste sõjaväevormide ning relvade tutvustamine Kolu kõrtsis.

Üritus toimub koostöös Naiskodukaitse Harju ringkonna, Kaitseväe Staabi- ja sidepataljoni, Eesti Skautide Ühingu ja sõjaajalooklubiga Front Line.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles