Kumu filmis saavad kokku anarhia ja arhitektuur

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kontseptualistliku kunsti suurkuju Gordon Matta-Clark (1943–1978) muutis arusaama arhitektuuri rollist tänapäeva inimese elus.
USA kontseptualistliku kunsti suurkuju Gordon Matta-Clark (1943–1978) muutis arusaama arhitektuuri rollist tänapäeva inimese elus. Foto: Kaader filmist

Kumu kultuuriteemaliste dokumentaalfilmide sari tutvustab kolmapäeval, 6. märtsil kell 18 anarhitektuuri rajajat Gordon Matta-Clarki, kes saagis pooleks hooneid ja lõikas nende sisse hiiglaslikke auke. Kumu auditooriumis aset leidva seansi juhatab sisse kunstiteadlane Anu Allas. Film on inglise keeles ilma tõlketa.

USA kontseptualistliku kunsti suurkuju Gordon Matta-Clark (1943–1978) muutis arusaama arhitektuuri rollist tänapäeva inimese elus. Tema kohaspetsiifilised teosed paljastasid kaose ja anarhia inimestele mõeldud linnaruumi näilise korrastatuse taga.

Crossed Words: Matta-Clark Friends from ArchFilmFest London on Vimeo.

Tšiili režissööri Matias Cardone film «Ristatud sõnad: Matta-Clarki sõbrad» avab haruldaste arhiivikaadrite ja kaasaegsete meenutuste kaudu kunstniku ja tema loomingu fenomeni, mille poliitiline alltekst on osutunud erakordselt aktuaalseks ka tänases, üha enam eraldavate müüride ehitamise suunas liikuvas maailmas.

Film täiendab Kumus avatud näitust «Gordon Matta-Clark: anarhitekt. Anu Vahtra: eemaldamise teel tervikuni».

Kultuuriteemaliste filmide sarja «Kumu dokumentaal» korraldavad Kumu ja PÖFF.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles