Jõgeval algavad reedel Alo Mattiiseni muusikapäevad

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helilooja Alo Mattiisen 1961-1996.
Helilooja Alo Mattiisen 1961-1996. Foto: Raivo Tiikmaa

Jõgeva võõrustab selle nädala lõpus taas noori muusikahuvilisi: 8. ja 9. märtsil saab Alo Mattiiseni muusikapäevade raames teoks XXIII üleriigiline noorte vokaalansamblite konkurss, millel osaleb 40 ansamblit 275 lauljaga.

Võrreldes mullusega on ansambleid tosina võrra vähem. Muusikapäevade peakorraldaja, Jõgevamaa gümnaasiumi muusikaõpetaja Maret Oja arvas, et sellel võib olla mitu põhjust. Laulupeoaastal ei pruugi muusikaõpetajatel ansamblite konkursiks valmistumiseks aega jääda. Juhendajatel võib teatud hetkel ka motivatsioon otsa saada, sest ansamblitega tegeldakse enamasti entusiasmist, st ilma tasu saamata. Oma jälje on jätnud ka koolivõrgu uuendused: gümnaasiumide arv on vähenenud ja seetõttu on vähemaks jäänud ka gümnaasiumiastme ansambleid.

Muusikapäevad avatakse pidulikult reedel kell 13 Jõgeva kultuurikeskuses. Sealsamas toimuvad ka konkursikontserdid. Reedel kell 14 ja 17 algavatel kontsertidel saab kuulata vastavalt neljanda-viienda ja kuuenda-seitsmenda klassi ansambleid. Reede õhtul kell 20 annab muusikapäevalistele kontserdi kolmest Rapla noormehest koosnev ansambel, konkursi Noortebänd 2016 võitja The Notes.

Võistulaulmine jätkub laupäeval: kell 11 algaval kontserdil astuvad üles kaheksanda-üheksanda klassi ning kell 14 algaval kontserdil gümnaasiumiastme ja kuni 26-aastaste ansamblid. Žüriisse ehk Suurde Kõrva kuuluvad Laine Randjärv, Triin Saarela, Mai Simson, Priit Pajusaar, Kaarel Orumägi, Pärt Uusberg, Peeter Oja, Märt Avandi ja Hirvo Surva. Parimad ansamblid tehakse teatavaks laupäeval kell 17 algaval lõputseremoonial.

Üleriigilise noorte vokaalansamblite konkursi kontserdid on vaba sissepääsuga ja neid on oodatud kuulama kõik muusikahuvilised. Ja kuulata tasub neid nii juhendajate säravate ideede kui ka noorte siira musitseerimisrõõmu pärast. Jõgevalt pärit isamaalaulikule Alo Mattiisenile pühendatud muusikapäevade «loomingulisest laborist» on aastate jooksul läbi käinud paljud, kes eesti muusika ja teatri tänast nägu kujundavad, sealhulgas Suure Kõrva liikmed Triin Saarela, Mai Simson, Kaarel Orumägi, Pärt Uusberg ja Märt Avandi.

Tuleval nädalal jätkuvad Alo muusikapäevad Jõgeva põhikoolis ja Jõgevamaa gümnaasiumis toimuvate kontsertidega. Esmaspäeval esitavad mõlemas koolis ooperi- ja muusikalihitte Maria Listra, Tamar Nugis ja Ilana Makarina, teisipäeval viivad Sissi Benita, Jessica Kari ja Madis Kari kuulajad põnevatele muusikarännakutele, kolmapäeval tõestab trio Äge Brass, et muusika tegi ahvist inimese, ning reedel annavad Arko Narits ja Argo Jentson võimaluse klaverit avastada.

Jõgevamaa gümnaasiumis astuvad lisaks eelnimetatutele üles veel MandoTrio (kolmapäeval) ja Cätlin Mägi (reedel). MandoTrio, millesse kuulub ka Jõgevalt pärit Tanel Sakrits, esitab pärimusklassikat ja omaloomingut, Cätlin Mägi elektroonilist pärimusmuusikat. Ka koolikontsertide kohta saab täpsemat infot kodulehelt tahetund.eu ning neid on oodatud kuulama kõik muusikahuvilised.

Alo Mattiiseni muusikapäevi korraldab MTÜ Tähetund koostöös Jõgeva kultuurikeskuse ja Jõgeva põhikooliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles