HÕFF toob ekraanile «Vene psühhopaadi»

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grigori Konstantinopolski kirjutatud ja lavastatud satiirilisest thriller, mis originaalis kannab pealkirja «Russki bes».
Grigori Konstantinopolski kirjutatud ja lavastatud satiirilisest thriller, mis originaalis kannab pealkirja «Russki bes». Foto: Kaader filmist

Tänavu HÕFFil linastuvast Grigori Konstantinopolski kirjutatud ja lavastatud satiirilisest thriller´ist, mis originaalis kannab pealkirja «Russki bes», on Venemaal palju räägitud. Seda on nimetatud tänapäeva Vene ühiskonna süngeks eksistentsiaalseks satiiriks, mustaks komöödiaks sellest, kuidas Vene elus pole vaatamata riigi reformimisele ja võimu propageeritud patriotismile, õigeusule ja venelikele väärtustele midagi muutunud: ikka mõeldakse üht, räägitakse teist ja tehakse kolmandat.

See on venelaste vastus «Ameerika psühhole» – veel pöörasem, veel halastamatum ja veel naljakam. «Kõige hullumeelsem, armutum ja vaieldavam viimase aja film, mis väldib kõiki võimalikke šabloone,» nagu kuulutas sõltumatu telekanal Dožd.

Svjatoslav Ivanov on kunstnik, kes armastab Asjat. Asja isa on pankur. Svjatoslav otsustab avada restorani, et raha teenida ja garanteerida Asjale harjumuspärane elustandard. Paraku seisab noore kangelase ees hulk takistavaid asjaolusid, mille ta otsustab kuulutada sõja.

Populaarkultuurilistest ja vene klassikalise kirjanduse tsitaatidest kubiseva ekstsentrilise linateose peaosas on üks Vene noorema põlvkonna hinnatumaid näitlejaid Ivan Makarevitš, laulja Andrei Makarevitši poeg. Võimalik on näitleja saabumine ka Haapsallu.

Veidi üle 100 000 euro maksma läinud film valmis ilma riikliku toetuseta, osaliselt ühisrahastuse abiga. Paljud nimekad näitlejad mängisid tasuta – Grigori Konstantinopolski maine pärast, millele pani aluse kriminaalkomöödia «Kaheksa ja pool dollarit». Venemaal on see ligemale 20 aastat tagasi valminud film kultusteose staatuses, võttes huligaansel viisil kokku pöördelised 1990. aastad Vene elus.

Viimasel Venemaa rahvuslikul filmifestivalil Kinotavr võitis «Vene psühho» parima režissööri auhinna. Sealses kinolevis on see tiirelnud alles poolteist kuud.

Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival leiab tänavu aset 25.–28. aprillini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles